Danas prestaje obveza vožnje s upaljenim dnevnim svjetlima

Apeliraju na vozače da unatoč prestanku obveze, tijekom vožnje u slučaju smanjene vidljivosti imaju upaljena svjetla

240
Pixabay - Ilustracija

Temeljem odredbe članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama („NN“ 70/19), obvezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju, započelo je 1. studenog 2019. godine, a završava 31. ožujka 2020. godine, izvijestili su iz Policijske uprave sisačko – moslavačke.

“Ipak, podsjećamo da se svjetla moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i sl.). Također napominjemo da je bez obzira na zakonske obveze vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju bolje vidljivo pa je i prometovanje sigurnije.  Stoga apeliramo na vozače da unatoč prestanku obveze korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju od 31. ožujka, tijekom vožnje na vozilu u slučaju smanjene vidljivosti imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu te i na taj način doprinijeli vlastitoj sigurnosti, kao i sigurnosti drugih sudionika u cestovnom prometu”, poručili su iz policije.

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

Također, vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime