Danas se obilježava Europski dan bez automobila

823

Europskim danom bez automobila, kada se šira središta brojnih europskih i svjetskih gradova pretvaraju u pješačke zone, završava ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti, koji se svake godine obilježava od 16. do 22. rujna.

Osnovna namjera pokretača akcije Dana bez automobila bila je skrenuti pažnju građana na problem prijevoza automobilima, povećati osjetljivost javnosti na gorući problem onečišćenja zraka u velikim gradovima, te ponuditi zamjenski i masivni gradski prijevoz. Ujedno, pokazati svoj grad u drugačijem svjetlu kada je zrak bio čišći, kada su prometnice bile manje zakrčene i kada je život u gradovima bio bolji i podnošljiviji nego danas.

U svjetlu činjenice da onečišćujuće tvari kao posljedica cestovnog prometa, npr. ugljični monoksid, dušikovi oksidi, ugljikovodici, čestice, prizemni ozon, imaju velik utjecaj na zdravlje ljudi, životinja i opće stanje okoliša u urbanim cjelinama, obilježavanje Dana bez automobila svakako predstavlja značajan korak u podizanju razine sveopće ekološke svijesti građana u državama Europe i svijeta.

Europski tjedan mobilnosti, koji završava na današnji Europski dan bez automobila, pokrenula je Europska komisija, a u proteklom desetljeću brojni Europljani prepoznali su u toj inicijativi priliku za postizanje željenih promjena i preobrazbu Europe u moderno društvo koje ne opterećuje okoliš velikim emisijama onečišćujućih tvari i stakleničkih plinova.

Ove godine ta se manifestacija obilježava pod sloganom “Izaberi. Promijeni. Kombiniraj.”, sa ciljem usmjeravanja pozornosti na upotrebu različitih oblika prijevoza za različita putovanja, jer se njihovim kombiniranjem stvara učinkovit promet, nužan za izbjegavanje zagušenosti i ovisnosti o automobilima.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode ističe da se u obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti aktivno uključilo više od 2000 europskih gradova, a među njima 11 iz Hrvatske – Zagreb, Čakovec, Koprivnica, Kutina, Labin, Osijek, Pazin, Poreč, Pula, Rijeka i Zadar.

Na Europski dan bez automobila, 22. rujna, za promet se u 8 sati ujutro zatvara središnja zona Zagreba, gdje se motorna vozila neće moći voziti do 22 sata.

Grad Zagreb donio je odluku da za motorna vozila zatvara zonu omeđenu ulicama: Trg bana Josipa Jelačića – Jurišićeva – Palmotićeva – Boškovićeva – Andrije Hebranga – Gundulićeva – Ilica – Mesnička – Demetrova – Ilirski trg – Radićeva – Trg bana Josipa Jelačića. Tim područjem moći će voziti samo interventna vozila – Hitna pomoć, vatrogasci, policija, te komunalna vozila, vozila osoba sa invaliditetom koja u toj zoni imaju prebivalište, vozila javnoga gradskog prijevoza i taxi vozila.

 

Foto: azo.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime