Današnji mladi moći će skupiti svega 33 godine radnog staža

Pokazuje to najnovija procjena očekivanog radnog vijeka u Europi

320
Foto: Pixabay ilustracija

Očekivani radni vijek u Hrvatskoj prema mogućnostima zapošljavanja, na dnu je ljestvice Europske unije.

Budu li živjele u Hrvatskoj, današnje 15-godišnjakinje mogu računati na to da će za svog radnog vijeka skupiti najviše 30 godina i tri mjeseca radnog staža. U isto vrijeme, djevojke te dobi koje budu živjele na Islandu moći će raditi 42 godine, mlade Njemice nepunih 39 godina, Austrijanke 35, slično kao Slovenke. Najmanje staža čeka Talijanke, samo 26 godina i četiri mjeseca.

Pokazuje to najnovija procjena očekivanog radnog vijeka u Europi temeljena na trenutačnim podacima s tržišta rada svake od promatranih zemalja.

Kad su u pitanju današnji 15-godišnji mladići, oni će u Hrvatskoj do mirovine moći računati na 35 godina radnog staža, Nijemcima se smiješi 40 godina, mladim Slovencima 36,6 godina rada, dok rekorderi Islanđani mogu računati na to da će u mirovinu s 47 odrađenih godina.

Očekivani radni staž ne pokazuje koliko godina građani pojedine zemlje moraju raditi da bi stekli pravo na mirovinu, u Hrvatskoj je to trenutačno 35 godina za prijevremenu mirovinu i 15 godina za starosnu mirovinu, nego pokazuje kakve su mogućnosti rada u pojedinoj zemlji za njihove mlade generacije.

Po tome, ako današnje 15-godišnje djevojke studiraju do 25 godine i nakon toga počnu tražiti posao, do starosne dobi za mirovinu (65 godina trenutačno) mogu računati da će tijekom tog razdoblja biti nezaposlene, odnosno izvan radnog odnosa, punih deset godina. Za mlade žene koje neće studirati ta je razlika još nepovoljnija te bi mogle biti bez posla 16 godina.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime