Danska uvodi porez na ugljik

930
Foto: ilustracija

Danski parlament usvojio je u petak novi porez na ugljik, najviši u Europi, koji će plaćati kompanije u europskom sustavu trgovine dozvolama za emisiju štetnih plinova i one izvan njega, objavila je vlada.

Vlada novi porez smatra ključnim za ostvarivanje ambicioznog cilja smanjenja stakleničkih plinova do 2030. za 70 posto u odnosu na razinu iz 1990. godine.

“To je daleko najveći pojedinačni doprinos dosada smanjenju emisije do 2030.”, naglasio je u priopćenju ministar za poreze Jeppe Bruus.

Do kraja desetljeća kompanije u europskom sustavu trgovine dozvolama plaćat će za emitiranu tonu ugljičnog dioksida 1.125 danskih kruna. Iznos će se sastojati od 375 kruna poreza i od prognozirane cijene dozvole za emisiju tone ugljičnog dioksida u 2030. od 750 kruna.

Kompanije koje u proizvodnji koriste minerale, poput proizvođača cementa Aalborga Portlanda, najvećeg zagađivača među kompanijama u Danskoj, plaćat će povrh cijene dozvole porez od samo 125 kruna kako bi se spriječio odlazak proizvodnje u inozemstvo, objavila je vlada.

Kompanije izvan sustava trgovine dozvolama plaćat će porez od 750 kruna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime