Diplome i trećoj generaciji polaznika edukacije za razvoj videoigara

Oni koji su nakon edukacije odlučili otvoriti tvrtku, a takvih je do sada 36, dobili su i financijsku potporu za pokretanje start-upova od 155 tisuća kuna

335

Treća generacija od ukupno 45 polaznika uspješno je završila edukaciju za razvoj videoigara koja se provodi u sklopu projekta „Sisačko-moslavačka županija središte gaming industrije“.

Diplome su im svečano dodijeljene u Poduzetničkom inkubatoru PISMO u Novskoj gdje im je na uspješno završenoj edukaciji čestitao direktor Razvojne agencije Sisačko – moslavačke županije Mario Čelan.

„Nakon šest mjeseci i svakodnevnog osmosatnog rada izradili su maturalni rad, napravili svoju prvu video igru i tako uspješno završili edukaciju. Mi smo ovdje da im pružimo potporu i u budućem radu u sektoru gaming industrije. Hrvatski zavod za zapošljavanje financirao je njihovu šestomjesečnu edukaciju, dobili su minimalnu plaću i putne troškove, a sada pripremamo poslovne planove za sve one koji se namjeravaju samozaposliti u ovoj industriji“.

Ponosan na treću generaciju koja je završila edukaciju u Novskoj bio je i župan Ivo Žinić koji je podsjetio kako je ideja da Sisačko – moslavačka županija postane središte gaming industrije u svojim začetcima naišla na podsmijeh.

„Naš projekt i naša zamisao o Sisačko – moslavačkoj županiji kao središtu gaming industrije se ostvaruje. Moram priznati i većim koracima nego li smo to očekivali. Ide to dosta dobro. Od prvotne ideje i prijave projekta na natječaj, do radova vrijednih oko 20 milijuna eura, ovaj je projekt financiran sredstvima EU te sufinanciran dijelom iz županijskog proračuna. Potporu dajemo i ovim edukacijama. Danas treća generacija polaznika završava edukaciju, njih 45 koje ćemo danas promovirati. Vjerujem da je i to nešto što će pridonijeti razvoju ove najbrže rastuće industrije, industrije koja ima budućnost“.

Jedna od polaznica edukacije bila je i Josipa Bencek iz Kutine.

„Završila sam tečaj za blender, Naučila sam modelirati 3D likove, okoliš, animirati, izrađivati video igre i druge slične stvari potrebne u gaming industriji. Planiram otvoriti obrt ovdje u sklopu PISMO-a, nastaviti se baviti gamingom, tj. srodnim granama. Želim zahvaliti svima koji su nam omogućili ovu edukaciju i našim odličnim mentorima koji su nas zapravo svemu tome podučili“.

Bencek je županu Žiniću poklonila majicu na kojoj je slika s ikonom aplikacije proširene realnosti koju je osmislila sa suprugom. Kako je pojasnila, kada se kamera mobitela s otvorenom aplikacijom prisloni na sliku na majici, prikazuje unutarnje organe i osnovne informacije o njima. Može se odigrati i kviz što znači da je aplikacija zabavna, ali i edukativna, a namijenjena je osnovnoškolcima, zaključila je Bencek.

Dodajmo kako edukacija traje pola godine i besplatna je, a polaznici mogu birati između dva programa: blender i unity. U suradnji s HZZ-om, oni nezaposleni dobivaju naknadu i putne troškove. Oni koji su nakon edukacije odlučili otvoriti tvrtku, a takvih je do sada 36, dobili su i financijsku potporu za pokretanje start-upova od 155 tisuća kuna: od HZZ-a 55 tisuća kuna, 35 tisuća kuna od Sisačko-moslavačke županije i 65 tisuća kuna od Grada Novske.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime