DIVLJI DEPONIJI U Velikoj Gorici postavljeno 20 kamera, čeka se uvođenje kazni

321

Iako su odlagališta divljeg otpada na području Velike Gorice i okolice aktualan problem na čijem se rješavanju aktivno radi unazad nekoliko mjeseci, pojedine lokacije potaknule su Grad na uvođenje dodatnih i strožih mjera.

S obzirom na to da stanovnici Velike Mlake već duže vrijeme imaju problema s odlaganjem divljeg otpada, gradonačelnik Krešimir Ačkar jutros je obišao to naselje gdje je postavljena nova kamera.

-Ono što smo sada nastavili raditi, a što je započeto prije nekoliko mjeseci, je postavljanje kamera. Ovdje je jedna bogatija solarna kamera, a otkako smo ju postavili, doista, VG Čistoća ne mora više intervenirati na ovom području, kazao je Ačkar pojašnjavajući kako je do sada gotovo svaki tjedan bila potrebna pokoja intervencija na tom području.

 

Do sada je postavljeno 20 kamera, a u planu je postaviti još 30

Kada je u pitanju općenito postavljanje kamera na širem području Velike Gorice i okolice, gradonačelnik je pojasnio kako je do sada, s ciljem sprječavanja neodgovornog ponašanja, postavljeno oko 20 kamera uz prometnice, u prirodi i u naseljima.

-Ideja je da ih bude postavljeno sveukupno 50, a ono što želim najaviti je prijedlog o donošenju Odluke o sprječavanju odbacivanja otpada. Prijedlog će biti vrlo rigorozan i koda kamera bude snimila snosit će posljedice, a minimalna kazna bit će 20 tisuća kuna, pojasnio je gradonačelnik.

 

Paprene kazne za neodgovorne pojedince

Dodao je i kako, ukoliko taj isti pojedinac koji je odložio otpad na za to nepredviđeno mjesto, bude ponovno uhvaćen u istom djelu, će snositi kaznu od 100 tisuća kuna. 

Do sada se najviše divljeg otpada moglo pronaći na lokacijama u Ščitarjevu i Velikoj Mlaki, no kako govori Ačkar, sada je taj problem, postavljanjem kamera, riješen.

Pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša Gordana Mikulčić Krnjaja je istaknula kako najviše problema imamo s građevnim otpadom zbog čega su raspisane dodatne mjere koje do sada nisu bile aktualne te u koje polažu najviše nade da će utjecati na ponašanje sugrađana, odnosno potaknuti na odgovornije odlaganje otpada.

 

Najviše je građevnog otpada

-Time želimo zaustaviti odlaganje građevnog otpada, ali naravno i otpada svakog drugog tipa kao što je od rušenja kuća i bilo kakvih rekonstrukcija objekata. Taj dio nam je najproblematičniji u svim područjima Velike Gorice zbog čega bih zamolila građane da ne zovu razne prijevoznike koji navodno preuzimaju otpad i besplatno ga odlažu, a zapravo ga ne mogu, bez da to plate, otpeljati i odložiti na reciklažno dvorište.

Gradonačelnik je iskoristio priliku kako bi naglasio kako kamere zaista imaju učinka jer je nedavno putem video prizora uhvaćena sugrađanka koja je svoj otpad odbacila u prirodu, a potom, ugledavši natpis na kojem je jasno naznačeno da je područje pod video nadzorom, odmah pokupila otpad nazad u automobil i napustila područje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime