Djelujmo preventivno povodom Dana narcisa

Više od 2500 žena u Hrvatskoj godišnje oboli od raka dojke, a više od 1000 ih umre

235

“Djelujmo preventivno” naziv je tribine i druženja koje je povodom obilježavanja Dana narcisa 21. ožujka održano u sisačkom hotelu Panonija.

Dan narcisa se obilježava prve subote u proljeću i već niz godina ima važnu ulogu u osvješćivanju javnosti o načinima i važnosti ranog otkrivanja raka dojke, podsjetila je ovom prilikom saborska zastupnica dr. Željka Josić, inicijatorica ove edukativne tribine. Pojasnila je kako im je želja, u danima kada obilježavamo preventivne akcije vezane uz karcinom dojke, udružiti struku i udruge i progovoriti o ovoj važnoj temi.

„Mi često ne koristimo ono što nam država daje. Znamo da je trenutno aktivno nekoliko nacionalnih programa, između ostalog i programi vezani za prevenciju raka dojke, karcinoma grlića maternice, raka crijeva itd. Odaziv na preventivne preglede u sklopu tih programa je jako malen, a oni koji se ne žele odazvati na preglede, ne žele reći zašto to rade. Želim da s ove tribine žene, ljudi, odu znajući da su svi ti preventivni pregledi izuzetno bitni za njihovo zdravlje, jer izuzetno je važno otkriti svaki karcinom na vrijeme. Ono što nas kao struku žalosti je kad moramo dijagnosticirati uznapredovale bolesti. Dakle, nama nije svrha samo dijagnostika, nego nam je svrha potaknuti ljude da dolaze na vrijeme, jer svaki karcinom koji se otkrije u svom ranom stadiju je u velikom postotku izlječiv“, kazala je Josić.

VEZANE VIJESTI
Najveći protivnik zdravlja - IZBJEGAVAJTE GA!

Sisačko-moslavačka županija podržala je inicijativu dr. Josić, a na tribini su uz sisačko – moslavačkog župana Ivu Žinića, bili i njegov zamjenik Ivan Celjak te predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić. Župan je pritom istaknuo kako je ova tribina iznimno važna jer je neophodno stalno ukazivati na važnost prevencije i preventivnih pregleda.

„Po statističkim podacima, više od 2500 žena godišnje oboli od raka dojke, a više od 1000 umre u cijeloj Hrvatskoj. Bez obzira na sve akcije i na sve edukacije, smrtnost je i dalje prevelika. Ipak, vjerujem kako će i ova tribina pridonijeti da upoznamo našu javnost s važnošću prevencije, da motiviramo upravo žene u dobi iznad 50 godina, kada se najčešće rak dojke pojavljuje, da odu na preventivne preglede. Ovih smo dana organizirali besplatne preglede u našoj bolnici za sve žene iznad 50 godina pa ih ja ovom prilikom pozivam da dođu i preventivno se pregledaju u našoj Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić u Sisku“, poručio je Žinić.

VEZANE VIJESTI
Sedam novih vozila za bržu i kvalitetniju hitnu pomoć

Na tribini u Sisku sudjelovala je i zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica koja se već duže vrijeme, brojnim aktivnostima, zalaže za bolje uvjete liječenja oboljelih od karcinoma. Pojasnila je što ju je potaknulo na takvu aktivnost.

„Mislim da našim djelovanjem, kao političari, možemo utjecati na izvršnu vlast, a to i jest moj cilj, utjecati na Ministarstvo zdravstva i našu Vladu da ulože više novca u borbu protiv raka. I to ne samo kao neku floskulu, nego da zaista omoguće jednake mogućnosti liječenja, jednak pristup svima, posebice danas do ovih pametnih lijekova. Danas nažalost imamo situaciju da samo neki ljudi mogu pristupiti tim takozvanim „smart“ lijekovima, dok ostali to ne mogu. Čak je i Europska pučka stranka kojoj ja pripadam stavila borbu protiv raka kao jedan od ključnih prioriteta u ovom predizbornom razdoblju, a nedavno smo u Europskom parlamentu donijeli i manifest u kojem smo definirali ključne prioritete i što želimo postići, a jedan od prioriteta je upravo taj, jednak pristup svima“, rekla je Šuica.

VEZANE VIJESTI
VIDEO SMŽ peti dan bez novooboljelih od koronavirusa

Dodajmo kako su na tribini sudjelovali i Ivana Kalogjera, novinarka i osnivačica Udruge Nismo same, Ljiljana Vukota psihologinja i voditeljica Centra za psihološku pomoć Udruge Sve za nju, dr. Darko Kolar, abdominalni kirurg i voditelj Odjela operacije u Službi za kirurgiju Opće bolnice dr. Ivo Pedišić Sisak, dr. Dejan Čanak, specijalist radiolog u sisačkoj bolnici te članice Udruge Nismo same Goranka Perc i Irena Letica Čurčić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here