Dodijeljena bespovratna nacionalna i EU sredstva

Dodijeljeni ugovori za 29 programa vrijednih gotovo 25 milijuna kuna

700

U prostoru HGK-Županijske komore Sisak potpisani su i uručeni ugovori o dodjeli bespovratnih nacionalnih i EU sredstava.

Ugovore su dobile općine, gradovi, obrtnici i poduzetnici iz „Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu“, „Programa održivog razvoja lokalne zajednice“, „Programa za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina“ te „Razvoja poduzetništva u gradu Petrinji“.

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić zahvalio je Vladi RH, ministru Regionalnog razvoja i svima koji su učinili da se mogu apsorbirati velika sredstva iz EU fondova: „To je nešto što smo i mi kao Županija, gradovi i općine, ali i gospodarstvo prepoznali. Reći ću samo jedan podatak: izvorni Proračun Sisačko-moslavačke županije, onaj iz poreza na dohodak prije dvije-tri godine bio je 70 milijuna kuna. To je onaj novac koji možemo ulagati u razvoj. A samo u dvije godine Županija je kroz svoje projekte povukla preko 700 milijuna kuna. Ne bismo to mogli napraviti da nemamo ovakvih programa za sufinanciranje ovih projekata.“

Žinić je čestitao svima koji rade na programima i zahvalio u ime dobitnika bespovratnih sredstava s područja županije. Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric podsjetio je da je veliki dio Intervencijskog plana Grada Petrinje okrenut poduzetnicima: „Danas potpisujemo 15 ugovora. Do sada smo potpisali devet ugovora i dolazimo do iznosa od 16 milijuna kuna. Imamo još dvije faze od 16 milijuna kuna. Sveukupno imamo 60-ak prijava. Mi smo zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja završili fazu evaluacije projekata i sada nas očekuju male realokacije unutar poziva i nadam se da ćemo doći do 50-ak ugovora kroz Intervencijski plan. To će osigurati očuvanje sadašnjih radnih mjesta i otvaranje barem 100-tinjak radnih mjesta. Samo kroz ovih 15 ugovora otvorit ćemo 35 novih radnih mjesta i desetine će biti očuvana.“

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Nikolina Klaić istaknula je da je potpisivanjem ugovora očuvano 46 radnih mjesta te će se ovim sredstvima otvoriti nova 23 radna mjesta: „Na području Sisačko-moslavačke županije u mandatu ove Vlade ukupno je ugovoreno 221 milijun €, odnosno 1,7 milijarda kuna. Ja vam na tome svima zajedno čestitam. Mi u ministarstvima možemo raspisivati natječaje i osigurati sredstva, ali ako vi na terenu ne napravite dobre projekte i ne javite se na natječaj, onda je naš trud uzaludan. Vaša je županija izuzetno uspješna! Osim ovih regularnih EU i nacionalnih sredstava na koja se svi možete javiti, vrlo je značajan i „Program malih gradova“ u koji je trnutno uključena Petrinja. U sljedećem programskom razdoblju Petrinja će ostati uključena, ali će se proširiti na neke druge gradove. Mislim da ćete imati dodatni benefit iz sredstava koje izravno možete ulagati sukladno pravilima koja vrijede za Program integracije fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije gradova koji su nastradali u Domovinskom ratu.“ Klaić je podsjetila da će s objavom natječaja započeti na samom početku sljedeće godine.

Ugovori su dodijeljeni za 29 programa vrijednih gotovo 25 milijuna kuna, od kojih je 11 projekata Sisačko-moslavačke županije.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime