Dogovor s Grčkom, Atena se obvezala na niz reformi

239

Ministri financija eurozone dogovorili su u petak na izvanrednom sastanku u Bruxellesu dogovor o produljenju programa financijske pomoći Grčkoj na još četiri mjeseca.

U zajedničkoj izjavi ministara financija eurozone kaže se da će “grčke vlasti najkasnije do ponedjeljka, 23. veljače podastrijeti prvi popis reformskih mjera”.

Zatim će “institucije” dati svoju prvu ocjenu jesu li te mjere dovoljno sveobuhvatne. Izraz institucije koristi se umjesto dosadašnje “trojke”, koju čine Europska središnja banka, Međunarodni monetarni fond i Europska komisija.

Dogovor će vrijediti samo ako grčki dokument dobije zeleno svjetlo početkom sljedećeg tjedna, u suprotnom će biti pokopan, priznao je grčki ministr financija Janis Varufakis.

“Ne bude li naš popis reformi prihvaćen, dogovor je mrtav. Ali, to se neće dogoditi”, rekao je Varufakis na konferenciji za novinare nakon završetka izvanrednog sastanka euroskupine.

U izjavi se navodi da su grčke vlasti izrazile “snažnu privrženost širem i dubljem reformskom procesu koji ima za cilj trajno poboljšati rast i izglede za zapošljavanje, osigurati stabilnost i otpornost financijskog sektora i povećati socijalnu pravdu”.

Grčka vlada je napravila znatne ustupke u odnosu na svoje početne pozicije.

“Grčke vlasti su se obvezale da će suzdržati od odbicivanja mjera i jednostranih promjena politike i strukturnih reformi koji bi negativno utjecali na fiskalne ciljeve, ekonomski oporavak ili financijsku stabilnost”, kaže se u zajedničkoj izjavi.

Grci su se također nedvosmisleno obvezali da će poštovati svoje financijske obveze prema vjerovnicima i ispunjavati ih u potpunosti i na vrijeme. Što se tiče primarnog fiskalnog suficita, u izjavi se kaže da će za ovu godinu institucije uzimati u obzir ekonomske okolnosti, čime je djelomično ispoštovan zahtjev Grčke. Prema sadašnjem programu financijske pomoći, Grčka za ovu godinu treba imati proračunski suficit od tri posto BDP-a, koji postupno treba rasti.

Eurozona se sa svoje strane obvezala da će pružati odgovorajuću potporu Grčkoj sve dok se ne mogne ponovno financirati na financijskim tržištima i sve dok poštuje svoje obveze unutar dogovorenog okvira.

Iz Europske pučke stranke su priopćili da pozdravljaju činjenicu da “Grčka prihvaća pravila eurozone” i da će grčki premijer Aleksis Cipras morati svojim biračima reći istinu.

(Hina)

Foto : FAH

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime