Dokazano – emocije koje osjećamo, prenosimo na kućne ljubimce!

153

Znanstvenici u Švedskoj proveli su istraživanje o emotivnoj povezanosti vlasnika i kućnog ljubimca. U istraživanje je bilo uključeno 33 šetlandska ovčara i 25 pasa border colliea.

Promijene emocija mjerene su kroz razine kortizola, hormon stresa u dlaci pasa i u kosi njihovih vlasnika jer razina kortizola u krvotoku jako varira tijekom dana, tjedna i mjeseca, ali razina u dlaci i kosi varira znatno manje i stoga pruža jasniju slika o razini stresa tijekom vremena. Uzorci su uzimani jednom ljeti, drugi put zimi.

Znanstvenici su otkrili da su razine kortizola u pasa visoke kada su visoke i u njihovih vlasnika, odnosno niske i u pasa i čovjeka.

VEZANE VIJESTI
Pas koji zna kako pobijediti

U prevedenom riječniku, ako je pas pod stresom, velika je vjerojatnost da ‘gazda’ treba smiriti živce.

Studija objavljena u časopisu Scientific Reports prva potvrduje tu povezanost i činjenicu da vlasnikovo mentalno stanje oblikuje emocionalno zdravlje psa. Iako psi umirujuće djeluju na ljude, u prisustvu pasa ljudima se smiruju otkucaji srca i tlak, a raste razina oksitocina, koji se naziva i “hormon ljubavi”, kada gledamo u pseće oči.

Ne zaboravimo i činjenicu da psa trebamo šetati više puta dnevno što nam dodatno utječe pozitivno na zdravlje.

VEZANE VIJESTI
5 malih, a važnih promjena za smanjivanje rizika od demencije

Istraživanje je pokazalo da pas koji svakodnevno dočekuje vlasnika kojeg ‘pere stres’ i sam postaje podležniji stresu.

Nove studije mogle bi ići u smjeru veze između vlasnika muških i ženskih pasa. Naime, razine stresa u kujica više su se podudarale s razinom stresa u njihovih vlasnika, nego u slučaju mužjaka.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here