Došla maca na vratanca – hrkači brže stare od nehrkača

465

Novo istraživanje unijet će zadovoljstvo svima onima koji zbog hrkanja svojih ukućana ne mogu spavati. Naime, osim neugodne buke, hrkanje bi moglo biti krivac za ubrzano starenje hrkača.

Studija objavljena u časopisu Sleep (Spavanje) pokazuje da poremećaj disanja pri spavanju, kao što je apneja, može ubrzati starenje. Studija je pokazala da poremećaj disanja u snu može ‘postarati’ tijelo hrkača za 215 dana.

Prema nekim procjenama u Sjedinjenim Državama gotovo 30 milijuna odraslih osoba boluje od opstruktivnog apnejičkog sindroma. Inače, hrkanje je jedan od uobičajenih pokazatelja zdravstvenih tegoba.

Za potrebe studije znanstvenici su analizirali zdravstveno stanje 622 odrasle osobe, njihovo spavanje i metilaciju DNK.

Rezultati su pokazali da su žene sklonije bržem biološkom starenju od muškaraca ako pate od poremećaja disanja pri spavanju. Međutim, autori studije napominju da je u tom smislu potrebna dodatna studija.

Do danas poremećaji disanja pri spavanju uobičajeno se ne dijagnosticiraju niti se liječe. No ako znanost utvrdi na koji način poremećaj disanja pri spavanju utječe na starenje moći će se usredotočiti na otkriće intervencija koje bi mogli pomoći produljiti život.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime