Dovršeno kriminalističko istraživanje za ratni zločin u Glinskoj Poljani

Policijski službenici PU sisačko - moslavačke dovršili kriminalističko istraživanje vezano za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

636

Policijska uprava sisačko – moslavačka izvijestila je 29. siječnja na konferenciji za novinare kako su policijski službenici ove policijske uprave dovršili kriminalističko istraživanje vezano za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Voditelj Službe kriminalističke policije Igor Pasanec podsjetio je kako se ova policijska uprava intenzivno bavi rješavanjem ratnih zločina koji su nacionalni, regionalni i strateški prioritet. Rezultat toga je i ovo dovršeno kriminalističko istraživanje vezano uz ratni zločin počinjen 23. listopada 1991. godine u Glinskoj Poljani.

„Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su 23. listopada 1991. godine, tijekom trajanja oružanog sukoba između regularnih policijskih i vojnih postrojbi Republike Hrvatske i oružanih formacija tzv. SAO Krajine te tijekom granatiranja Glinske Poljane, kada je poginuo komandir 1. odreda Teritorijalne obrane Dvor, iz obiteljske kuće odvedeni civili, tada 52-godišnji Franjo Marinović i njegov tada 27-godišnji sin Franjo, u prostorije komande odreda u Glinskoj Poljani. Dvojica pripadnika spomenutog 1. odreda Teritorijalne obrane Dvor, tada 38-godišnjak i 37-godišnjak, odveli su oca i sina iz komande na livadu zvanu Rabička, udaljenu oko 300 metara od asfaltne ceste te ih tamo usmrtili hitcima iz vatrenog oružja, pod izlikom da su navodno surađuju s hrvatskom vojskom. Tijela ubijenih oca i sina Marinović pronađena su i ekshumirana 7. travnja 1993. godine. Dvojica osumnjičenih, danas 65-godišnjak i 64-godišnjak, su nedostupni tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske, a policija je protiv njih podnijela Posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kao nadopunu kaznene prijave“, kazao je Pasanec te dodao kako je riječ o vrlo složenom i opsežnom kriminalističkom istraživanju koje je nastavak izvrsnih rezultata koje je ova PU polučila prošle godine kada je prijavila više od 30% kaznenih djela na razini RH.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here