Društveni centar Kostajnica unapređuje socijalno uključivanje osoba s invaliditetom

Potpisan ugovor o sufinanciranju vrijedan gotovo 150 tisuća kuna

532

Društveni centar Kostajnica, koji pruža podršku u zajednici osobama s invaliditetom, nastavlja svoj rad zahvaljujući Ugovoru o financiranju njegovih aktivnosti koji su i ove godine u Hrvatskoj Kostajnici potpisali predsjednica Rehabilitacijskog centra za stres i traumu Zagreb, sisačko-moslavački župan, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice te načelnici općina Dvor, Hrvatska Dubica, Majur i Donji Kukuruzari.

Društveni centar Kostajnica otvoren je 2014. godine u okviru projekta Mreža podrške u zajednici osobama s invaliditetom čiji je nositelj Rehabilitacijski centar za stres i traumu iz Zagreba. Osnovni cilj centra je unaprijediti socijalno uključivanje osoba s invaliditetom i njihovih obitelji kroz razvoj učinkovitih i inkluzivnih socijalnih usluga i mreža podrške u zajednici, podsjetila je predsjednica Rehabilitacijskog centra za stres i traumu iz Zagreba Valentina Zeljak Božović.

„Ovo je jedan lijepi primjer kako se zapravo provodi Nacionalna strategija za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj koja je donesena 2017. godine. Na primjeru ovog centra se pokazalo kako zajedno funkcioniraju Republika Hrvatska, lokalna zajednica, Županija i nevladina organizacija koja radi u korist osoba s invaliditetom. Naši korisnici se nalaze u vrlo nepovoljnom socijalno-ekonomskom stanju zbog toga što su im razne usluge, kroz njihov život, na neki način nepristupačne, poput obrazovanja, zapošljavanja i ostalih stvari vezanih za sustav. Međutim, mi se na ovaj način trudimo da njihova prisutnost u lokalnoj zajednici bude vidljiva, da se integriraju u svakodnevni život zajednice i da tako jačamo suživot“, kazala je Zeljak Božović.

U rad Društvenoga centra uključeni su korisnici s intelektualnim teškoćama i psihosocijalnim invaliditetom koji žive na području Pounja, a u centar dolaze jedanput ili dvaput tjedno. Među njima su i korisnici s područja Općine Donji Kukuruzari čija je načelnica Lucija Matković pohvalila rad ovog centra.

„Mi kao Općina podupiremo ovaj projekt. Svake godine, kada planiramo proračun, gledamo da osiguramo ta sredstva. Ona su za naš mali proračun značajna, ali mi prepoznajemo da je tim ljudima uistinu potrebna pomoć koju kao korisnici ovog centra i dobivaju. Imamo par osoba s našeg područja, mislim da ih je troje, kojima osiguravamo i prijevoz u centar. Jednostavno osjećamo da je to naša dužnost. Smatram da svi trebamo više pomoći privatno, ali i ovako kroz naš posao. Ono što je najljepše na kraju je njihov osmijeh i njihova riječ hvala kojom nas nagrađuju i pokazuju da prepoznaju naš trud“, ustvrdila je Matković.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izrazio je zadovoljstvo što na ovaj način, suradnjom jedinica regionalne i lokalne samouprave, pomažu da se rad centra nastavlja na dobrobit korisnika iz čitavog Pounja.

„Zadovoljstvo mi je, kao i proteklih godina, danas potpisati ovaj zajednički ugovor. Zajednički je to pothvat koji je krenuo 2015. godine kao projekt. Danas je to zaživjelo u jedan centar koji ovog trena ima 16 korisnika. Od te 2015., kroz centar je prošlo 30-tak osoba s invaliditetom, s određenim psihološkim teškoćama s područja Popunja. Putem ovog centra želimo pomoći tim ljudima da budu što je moguće više uključeni u društveni život i općenito život ove zajednice. Moram zahvaliti svima, naročito predsjednici, ali i terapeutima, ljudima koji rade s ovim osobama. Zahvaljujem na suradnji i svim općinama i gradonačelniku Hrvatske Kostajnice što su se i ove godine uključili u financiranje Društvenog centra. Županija izdvaja 40 tisuća kuna, ovih pet jedinica lokalne samouprave po 12 tisuća, a Rehabilitacijski centar za stres i traumu oko 46 tisuća. Ugovor je tako vrijedan gotovo 150 tisuća kuna. Vjerujem da će ta sredstva biti dostatna da ovaj centar može funkcionirati“, rekao je Žinić.

Rad Društvenog centra Kostajnica, kao i sve aktivnosti koje se provode u sklopu njega, osmišljen je i integriran tako da korisnicima omogućava da, u skladu sa svojim kapacitetima i interesima, razviju svoje potencijale, steknu nove vještine te u konačnici povećaju samopouzdanje i osjećaj vlastite korisnosti. Uz to, aktivnosti centra uključuju i socijalizacijsku komponentu koja za cilj ima socijalno uključivanje svih korisnika kao punopravnih članova lokalne, ali i društvene zajednice općenito.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here