Društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora obilježilo Dan logoraša u Kninu

2628

Svake godine na 14. kolovoza grupa Glinjana putuje u Knin, na mjesto gdje su proveli 49 mučnih dana 1991. godine, kada su odvedeni u srpski koncentracijski logor, u Staru bolnicu. Danas se taj datum bilježi kao Dan logoraša, Dan logora Stara bolnica Knin, ali obljetnica je to i prve razmjene logoraša, srpskih za hrvatske, u mjestu Tepljuh kod Knina.

 

Knin 01

16 glinskih policajaca u logor su odvedeni dan nakon što je Hrvatski sabor, 25. lipnja, proglasio samostalnost Hrvatske. Predsjednik Hrvatskog društva logoraša, podružnice Sisačko-moslavačke županije, Ivan Lipak, prisjeća se toga lipanjskog dana, kada je izvršen napad na Policijsku postaju u Glini. Na tom su području već kružile priče da će doći do napada.

 

Nakon što u tvrđavi nije bilo mjesta, odvezli su ih do Stare bolnice i razmjestili u nekolio soba, u kojima je bilo i po osam zatvorenika.

 

Knin 02

Uvjereni su kako im je molitva pomogla da im Bog pošalje delegaciju europskog Crvenog križa, koja je popisala zatvorenike. To im je dalo nadu da će se ipak iz logora izvući živi. No, do dana razmjene trpili su još mnogo zlostavljanja. Izgled zlostavljača utisnuo se u sjećanje Ivana Kvakića, tadašnjeg zapovjednika Policijske postaje Glina.

 

Osim fizičkih zlostavljanja, puno teža bila su ona psihička. Čitavo vrijeme stražari su govorili logorašima da je JNA pregazila Sloveniju i Zagreb. Iako su laži u početku zvučale uvjerljivo, dobili su stare novine u kojima su slučajno pročitali da se JNA povlači iz Slovenije, a osobito su počeli sumnjati nakon što ih je posjetio Crveni križ, čiji su pripadnici rekli da situacija nije baš takva, kakvima su je knindže opisali. Dogovorena je i razmjena, za noć s 13. na 14. kolovoza, a među razmjenjenim logorašima bili su i Glinjani. Ukupno je 54 osobe razmjenjeno na lokaciji Tepljuh.

Darko Kaurić, još jedan pripadnik glinske policije, opisao je tu noć.

 

Knin 14

 

U logoru je kasnije tijekom 1991. boravio Radoslav Bobanović, predsjednik Hrvatskog društva logoraša Zadarske županije.

 

Nezadovoljan je brojem osuda srpskih ratnih zločinaca, ali vjeruje da će hrvatske institucije po tom pitanju “tjerati dalje”.

 

No, mučenja se nisu događala samo u kninskim logorima, logora, a i mučenja bilo je posvuda, a jedan i u Glini. Tamo je završio pripadnik Tigrova Ivan Turudić, koji je danas predsjednik splitske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

 

Logoraši iz Gline, ali i brojni branitelji s područja Sisačko-moslavačke županije, kao i članovi njihovih obitelji, i ove su godine, 13. kolovoza, otputovali u Knin obilježiti Dan logoraša, Dan logora Stara bolnica Knin i 24. obljetnicu razmjene u Tepljuhu. S tri autobusa, iz Siska, Petrinje i Gline, putovali su satima kako bi položili vijence i zapalili svijeće kod Spomenika hrvatskim braniteljima u centru Knina, kod logora Stara bolnica, te na kninskoj tvrđavi i kod mjesta razmjene Tepljuh.

 

Knin 07 Knin 03

 

Knin 08

 

U svečanom programu, održanom u kino dvorani iznad doma Hrvatske vojske, govore su, između ostalih, održali Ivan Lipak, kninska gradonačelnica Josipa Rimac, izaslanici predsjednika Sabora i predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović, pod čijim se visokim pokroviteljstvom, obilježavanje i održalo.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime