Dumbović i Čačić položili cvijeće i zapalili svijeće na Dan pobjede nad fašizmom

644

Obilježava se Dan pobjede nad fašizmom i oslobođenja Zagreba. Tim su povodom gradonačelnik Grada Petrinje, saborski zastupnik i član stranke Reformisti Darinko Dumbović i varaždinski župan i predsjednik Narodne stranke – Reformista Radimir Čačić položili cvijeće i zapalili svijeće kod spomenika u šumi Brezovica kod Siska. Petrinjski gradonačelnik Dumbović istaknuo je važnost obilježavanja ovog važnog dana:

“Ja sam ponosan kao gradonačelnik i saborski zastupnik što smo se sjetili ovog dana koji je izuzetno značajan dan za cijelu Europu. Znamo da je to dan pobjede, znamo da je to dan u kojem se pobijedio fašizam, u kojem se pobijedio nacizam i sve ono što je najekstremnije došlo od svih mogućih ratova. Kada se vratimo u noviju povijest ili u prošlo stoljeće – bili su mnogi ratovi i ti ratovi su nam dali poruku kako bi današnja Europa trebala biti, prije svega, ujedinjena Europa. Europa bez ekstrema s budućnošću da imamo jedno ogromno zajedničko tržište, ali ono što je najvažnije – sigurnost. Europa je garancija mira u cijelom svijetu, a pogotovo u ovom našem okruženju. Zato treba jasno dati poruku tko je stvarao, na kraju krajeva, civilizacijske tekovine i antifašizam nije samo civilizacijska tekovina hrvatskog čovjeka nego svih europskih naroda”.

Obiljažavanjem 74. obljetnice oslobođenja prisjećamo se i više od 15 tisuća žrtava. Čačić je tom prilikom istaknuo da antifašizam nije pitanje ideologije već pitanje dobra i zla i poručio:

“Cijela Europa obilježava Dan pobjede. Pobjede nad nacizmom, fašizmom i ustaštvom u Hrvatskoj. Najsnažniji antifašistički pokret u Europi bio je upravo Hrvatski. Ovdje danas su stvoreni temelji hrvatske države i to je razlog za ponos svakog građana Hrvatske. Antifašizam je u programu svake demokratske stranke koja poštuje minimum civilizacijskih standarda, ne samo Europe nego i svijeta. To nije pitanje ideologije, to je pitanje dobra i zla. Malo je stvari u kojima, a važnih, i za povijest i za danas i za sutra, kao što je antifašizam i pokret za vrijeme Drugog svjetskog rata. Hrvatska je u tome bila prva u Europi i na to treba biti ponosna”. 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here