DVD Gora – 115 godina služenja zajednici i izazovi budućnosti

226

U srcu Gora, vatrogasno društvo DVD Gora sinoć je proslavilo svoju 115. obljetnicu predanog rada i angažmana u službi zajednice. Predsjednica DVD-a Gora Vlatka Brkanac i brojni vatrogasci okupili su se kako bi obilježili ovu značajnu obljetnicu te razgovarali o izazovima s kojima se društvo suočava.

-Veselimo se što obilježavam ovako veliku obljetnicu. Nadamo se da ćemo i dalje moći slaviti ovakva događanja i imati druženja u još većem opsegu. Trenutno brojimo 117 članova, a moram napomenuti da je 25 članova djece i mladeži što nas posebno veseli. Naše društvo opstaje i povećava se broj članova, a trenutno kao DVD koristimo samo vatrogasno spremište, a nadamo se da ćemo u skorijoj budućnosti imati svoju prostoriju i biti potpuno opremljeni, kazala nam je Brkanac.

Veselje i ponos ispunjavaju članove DVD-a Gora jer su dostigli ovako impresivnu brojku od 115 godina djelovanja. Predsjednica Vlatka Brkanac izrazila je svoje oduševljenje odazivom kolega vatrogasaca te naglasila želju za nastavkom uspješnog obavljanja svih zadataka pred njima. Sadašnji broj članova iznosi 117, a posebno su sretni što u njihovim redovima imaju 25 djece i mladeži, što ukazuje na to da se tradicija i opstanak društva nastavlja i širi među mlađim generacijama.

No, jedan od izazova s kojim se DVD Gora suočava jest nedostatak vlastitih prostorija. Trenutno koriste samo vatrogasno spremište, no postoji nadanja da će u bliskoj budućnosti dobiti svoj dom gdje će moći održavati sastanke, čuvati opremu i vozila te potpuno opremiti svoje prostorije. Unatoč ograničenjima, društvo ima opremu za vatrogasnu desetinu u skladu sa Zakonom o vatrogastvu, što svakako zaslužuje veliko priznanje.

Na obljetnici je bio i Ivan Palaić, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Petrinje, koji je istaknuo važnost DVD-a Gore unutar zajednice. Ovo društvo ima dugu i uspješnu tradiciju, a u prošlim desetljećima ostvarivalo je izvrsne rezultate, posebice u natjecateljskim disciplinama. Palaić je također izrazio zabrinutost zbog nedostatka odgovarajućih prostorija za društvo i potrebu za njihovom konsolidacijom kako bi se rješavali ti problemi.

Osim toga, predsjednik Palaić je istaknuo napore Vatrogasne zajednice u osiguranju opreme i vozila za vatrogasce, ali i izazove koje je donio nedavni potres koji je poharao područje. Iako su se suočili s teškoćama, vatrogasci su ostali predani svojoj misiji zaštite građana i njihove imovine.

Obilježavanje obljetnice započelo je svečanim postrojavanjem, a zatim je uslijedila sveta misa koju je predvodio don Paško Glasnović, rektor svetišta Majke Naših Stradanja u Gori. Svečanost je nastavljena zajedničkim druženjem, što je prilika za vatrogasce i građane da se bolje upoznaju i proslave 115 godina predanog rada DVD-a Gore. Na obilježavanju je bila predsjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje Andrijana Nenadić i sama vatrogaskinja te gradonačelnik susjednog Grada Gline Ivan Janković.

Ovaj jubilej ne samo da podsjeća na bogatu povijest i doprinos DVD-a Gora zajednici već i potiče na razmišljanje o budućnosti te potrebi za podrškom u ostvarivanju ciljeva ovog vrijednog društva koje je uvijek spremno odgovoriti na izazove koji se postavljaju pred njih.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime