Informacijski centar Europe Direct Petrinja je u sklopu „Dana otvorenih vrata“ organizirao konferenciju pod nazivom „Izazovi s kojima se suočava Europska unija i njihov utjecaj na izbore za Europski parlament 2019. godine“ koja je održana u petak 15. lipnja u Maloj dvorani Hrvatskog doma Petrinja.

Informacijski centar Europe Direct Petrinja je u sklopu “Dana otvorenih vrata” održao konferenciju na temu “Izazovi s kojima se suočava Europska unija i njihov utjecaj na izbore za Europski parlament 2019. godine”.

Na konferenciji su govorili zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, profesor na Fakultetu političkih znanosti Tihomir Cipek, Vanja Ličina predstavnik Ekonomske škole Sisak koja je ambasador i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, a uvodni govor održala je Andrea Čović Vidović iz Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj.

“Europska unija suočava se s izlaskom Velike Britanije, odnosno Brexitom, koji, naravno, uzročno-posljedično izaziva veliki potres u proračunu, ali predstavlja i problem za provedbu nekih dugoročnih politika Europske unije, kao što su primjerice zajednička poljoprivredna politika i kohezijska politika jer tu dolazi do bitnih smanjenja koja će imati onda i utjecaj na te sektore i na nove investicije. Isto tako veliki izazovi su migracije, sigurnosno stanje, učestali teroristički napadi i prijetnje i u tom smislu dolazi do preraspodjele Proračuna gdje se upravo kroz prijedlog novog proračuna veća sredstva izdvajaju u te svrhe”, rekla je Petir o izazovima s kojima se suočava Europska unija.

Kako se ti problemi održavaju na Hrvatsku kao članicu EU prokomentirao je politički analitičar i profesor na Fakultetu političkih znanosti Tihomir Cipek:

“Izazovi su veliki jer Hrvatska ionako vrlo malo novaca povlači iz Europske unije. Mi smo tu na začelju, slabiji su samo Cipar, Španjolska i Rumunjska. Mađarska je primjerice prošle godine uspjela povući 68 posto sredstava, a mi tek oko 25 posto. Mislim da je Europska unija dobra zajednica, da se može od nje profitirati, ali trebate imati sposobnu upravu i lokalnu samoupravu da bi se taj novac mogao povući.”

Grad Petrinja jedan je od tek nekoliko hrvatskih gradova koji dobro koriste fondove EU, pa je tako Dumbović istaknuo kako Petrinja trenutačno u provedbi ima oko 700 milijuna kuna vrijedne projekte te dodao kako treba prije svega informirati javnosti o važnosti Europskih fondova za ruralna područja:

Sretan sam što sam, prije pet godina, kada sam preuzeo odgovornost za Grad Petrinju, rekao jasno svima da želimo ići naprijed, a sa našim sredstvima ne možemo i da se idemo hvatati posla sa Europskom unijom, imati dobru komunikaciju sa institucijama koje određuju naš svijet i naš razvoj. Grad Petrinja je grad bogate kulture, tradicije, običaja i uvijek smo se osjećali europskim gradom. S tim smo dali do znanja da želimo biti velika obitelj u Europskoj uniji i pokazati kako je ovo područje u Domovinskom ratu platilo ogromnu cijenu, kako na neki način zaostajemo u razvoju i da želimo preko europskih fondova, ono što je najvažnije, korektan, pošten i ravnomjerni razvoj kojeg očekujemo kroz europske fondove. Informacijski centar je nešto što treba biti između građana i Europskih fondova i svakoga treba educirati te svaki projekt imati vidljiv da bi ljudi znali o čemu se radi. Grad Petrinja danas u provedbi ima negdje oko 700 milijuna kuna, 431 milijun kuna je u provedbi Aglomeracije. Naš Intervencijski plan i pilot projekt pet gradova koji su ratom zahvaćeni napravili su dobar plan, to je novih 200 milijuna, a ove godine smo iz IP-a povukli za komunalnu infrastrukturu za Poduzetničku zonu. Tu se radi o komunalnoj, društvenoj infrastrukturi, o gospodarstvu i socijalnoj infrastrukturi i to je 206 milijuna kuna. Napali smo 100 milijuna eura i ove godine ćemo imati od 80 do 100 milijuna kuna natječaja koje smo rasporedili kroz ovu godinu da ćemo ih aplicirati, znači da su građevinske i lokacijske dozvole gotove. Sve je ovo samo poruka i potvrda da svi koji ste došli i koji ste dragi prijatelji Grada Petrinje da ste došli u europski grad, grad koji razmišlja o europskom novcu. Zahvaljujem se Vama što ste ovdje, udrugama koje su se dokazale da su odlični partneri Gradu Petrinji, a prije svega se zahvaljujem mladim ljudima koji su spoj iskustva i nas starijih koji znamo što hoćemo, ali vi mladi kad dođete, vjerujte mi da je na vama budućnost i želim vam da kroz Informacijski centar komunicirate još bolje i tjerajte nas da možemo još više i bolje odrađivati.“

Petir, koja će se ponovno kandidirati na izborima za Europski parlament, ističe kako će se i dalje zalagati za mlade, posebice mlade na ruralnim područjima:

“Mladi su svakako prioritet i to pokazuje i novi proračun gdje se za Erasmus uduplava novac, gdje se također povećavaju sredstva za inovacije i istraživanje kako bi se pridonijelo otvaranju novih radnih mjesta, no mene brine prijedlog proračuna za zajedničku poljoprivrednu politiku jer prema izračunu do koje smo mi u Europskom parlamentu došli i koji je različit od proračuna Europske komisije. Vidljivo je da bi se novac za ruralni razvoj trebao smanjiti za čak 25%, to je po meni pogrešna politička poruka i mi u Parlamentu i Odbor za poljoprivredu se ne slažemo sa takvim prijedlogom proračuna. Vidjet ćemo što je moguće napraviti jer ako želimo da mladi ostanu živjeti u ruralnim područjima onda moramo ulagati u generacijsku obnovu, moramo ulagati u infrastrukturu u tim područjima, moramo ulagati u nova radna mjesta, a smanjenje proračuna tom ne može doprinjeti i u tom smislu činimo sve što je moguće da uvjerimo Komisiju da napravim novu i drugačiju preraspodjelu proračuna.”

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here