EDIC Petrinja održao konferenciju na temu “Europska obrambena politika i njezin utjecaj na hrvatsku vanjsku politiku”

962

U organizaciji Informacijskog centra Europe Direct Petrinja u srijedu 26. rujna u prostorijama petrinjskog Hrvatskog doma održana je konferencija na temu “Europske obrambene politike i njenog utjecaja na hrvatsku vanjsku politiku” na kojoj je govorila Marta Zorko, istaknuta profesorica s Fakulteta političkih znanosti.

Zorko se u svome iznošenju osvrnula na to kakva budućnost očekuje Europsku uniju na primjeru Bijele knjige koja je proizvod same Europske unije i koja označava početak procesa odlučivanja 27 država članica EU-a o budućnosti njihove unije te na primjeru sigurnosnih izazova koji stoje pred Europom u budućnosti.

Bijela knjiga nudi, istaknula je Zorko, pet scenarija koji pružaju uvid u moguće buduće stanje Unije, ovisno o tome što Europa odabere. Scenariji su sljedeći: prvi – zadržati status quo; drugi da se Europska unija postupno okreće samo jedinstvenom tržištu; treći je da Europska unija omogućuje državama članicama koje to žele da zajedno učine više u određenim područjima; četvrti mogući scenarij je da se Europska unija usredotoči na brže i bolje ostvarenje rezultata u određenim područjima politika, dok u drugima čini manje; te konačni, peti scenarij daje mogućnost da Europska unija odluči zajednički činiti mnogo više u svim područjima politika.

Bijela knjiga doprinos je Europske komisije sastanku na vrhu u Rimu, na kojem će čelnici EU-a 25. ožujka sljedeće godine raspravljati o postignućima u posljednjih 60 godina i budućnosti Unije s 27 država članica. Europska komisija pridonijet će toj raspravi u mjesecima koji slijede nizom dokumenata za razmatranje o sljedećim temama:

razvoj socijalne dimenzije Europe

produbljenje Ekonomske i monetarne unije

iskorištavanje globalizacije

budućnost europske obrane

budućnost financija EU-a.

Kao i ovom Bijelom knjigom, tim će se dokumentima za razmatranje ponuditi različite ideje, prijedlozi, mogućnosti ili scenariji za Europu u 2025. kako bi se pokrenula rasprava bez iznošenja konačnih odluka u ovoj fazi.

Predavanju su prisustvovali i učenici Srednje škole Petrinja, a uz spomenuto su mogli doznati i o kontekstu unutarnjih i vanjskih izazova s kojima se Europska unija suočava, kao i onih koji su zajednički državama članicama te geopolitičkim scenarijima Republike Hrvatske.

Ova konferencija jedna je od mnogih aktivnosti koje Informacijski centar Europe Direct Petrinja realizira u cilju informiranja građanstva o aktualnim događajima, politikama EU-a i svega što se tiče Republike Hrvatske i Sisačko-moslavačke županije u kontekstu članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here