Edukacija u Zagrebu: Nastavnici u borbi protiv maloljetničkog kockanja

Ključno je da nastavnici, roditelji i druge odrasle osobe u svakodnevnom okruženju djece i mladih na vrijeme i pedagoški ispravno reagiraju na prve znakove rizičnog ponašanja, što je među najvažnijim ciljevima edukacije, ističe voditelj edukacije Ricijaš

425

U Zagrebu se održava trodnevna edukacija nastavnika “Tko zapravo pobjeđuje?“ koja ima za cilj prevenciju kockanja mladih, zaštitu srednjoškolaca od razvoja ovisnosti o kockanju i štetnih psihosocijalnih posljedica tog oblika ovisnosti.

Stručne suradnike i nastavnike srednjih škola iz sedam županija educira tim stručnjaka sa zagrebačkog Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u suradnji s Hrvatskom udrugom za igre na sreću.

Edukatori tridesetak polaznika uče zašto mladi kockaju i kakve to posljedice nosi u kasnijoj dobi kako bi stekli znanja i vještine za prevenciju kockanja učenika.

VEZANE VIJESTI
Edukacija učenika Srednje škole Glina

Program “Tko zapravo pobjeđuje?” prvi je sveobuhvatan i evaluiran koji se provodi u Hrvatskoj razvijen u sklopu projekta “Kockanje mladih u Hrvatskoj“ koji se od 2010. godine provodi na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. Voditelja projekta ujedno je i stručnjak na području ovisnosti o kockanju i razvoju psihoedukativnih i psihosocijalnih intervencija Neven Ricijaš, a polaznicima predaju još i socijalne pedagoginje Sanja Radić Bursać i Ana Rakić.

Ricijaš smatra da je iznimno bitno razviti kritičko mišljenje kod maloljetnika i poticati ih da razvijaju isprava odnos prema igrama na sreću kako bi uspjeli prevenirati rast kockanja kod mladih. Veliki udjel u tom radu, ističe Ricijaš, imaju odrasli:

VEZANE VIJESTI
Uvodna prezentacija školskog volonterskog kluba i provedba aktivnosti Edukacija učenika Srednje škole Glina

“Ključno je da nastavnici, roditelji i druge odrasle osobe u svakodnevnom okruženju djece i mladih na vrijeme i pedagoški ispravno reagiraju na prve znakove rizičnog ponašanja, što je među najvažnijim ciljevima edukacije”.

Predstavnica Hrvatske udruge za igre na sreću Matea Mateković kazala je da priređivači igara svjesni svoje odgovornosti i žele smanjiti porast maloljetničkog kockanja. Upravo zbog toga provode i edukaciju zaposlenika o simptomatologiji ovisnosti o kockanju i klađenju te industriji igara na sreću.

“Jedan od velikih pomaka učinjen je i zahvaljujući izmjenama Općeg poreznog zakona, kojim su zabranjene ilegalne strane online kladionice. S obzirom da takve platforme nisu podrazumijevale provjeru dobi, mladi su predstavljali posebno ranjivu skupinu. Navedena zabrana odličan je primjer sinergije i zajedničkog rada priređivača igara na sreću, struke i regulatornih tijela”.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here