EU produljuje postojeće sankcije Rusiji

69

Na izvanrednom sastanku u Bruxsellesu ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije su produljili postojeće sankcije protiv Rusije za još šest mjeseci.

Ministri su također tražili proširenje popisa osoba koje su pod sankcijama, a Grčka je najavila da bi se mogla suprotstaviti novim mjerama.

“Postojeće sankcije Rusiji te osobama koje vode pobunjenike u Ukrajini ostaju na snazi do rujna, a Europska komisija i europska diplomatska služba dobile su zadaću da za sedam dana pripreme popis imena koja će se dodati dosadašnjem popisu sankcioniranih osoba”, izjavila je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Snimali divljanje po cesti

Ministrica je rekla da su ti zaključci doneseni konsenzusom, što znači da je za njih bila i Grčka.

Novi grčki premijer Aleksis Cipras žalio se na EU da donosi odluke bez konzultacija s novom grčkom vladom, koja je izabrana prije nekoliko dana.

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kocias izjavio je po završetku sastanka da se njegova zemlja “složila s produljenjem postojećih sankcije, ali da ne odustaje od prava veta pri donošenju odluka o daljnjima sankcijama”.

VEZANE VIJESTI
EU Albaniji donira 100 milijuna eura pomoći, Hrvatska pridonijela 1 milijun

U zaključcima Vijeća za vanjske poslove osuđuje se “neselektivno granatiranje stambenih zona, posebice u Mariopolju i eskalacija borbi u području Donecka i Luhanska”.

“Vijeće je šokirano brojem žrtava”, kaže se u zaključcima ministara.

Dodaje se da primaju na znanje dokaze o kontinuiranoj i sve većoj potpori Rusije separatistima u istočnoj Ukrajini, no Moskva to odbacuje.

“Vijeće očekuje od Rusije da iskoristi svoj utjecaj i nagovori separatiste da bez odgode zaustave napade i u potpunosti ispune obveze preuzete dogovorom iz Minska”, kaže se u zaključcima.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Teretnom vozilu s kranom otkazale kočnice, gazio sve pred sobom

Pusić dodala je kako će odluka o novim imenima na popisu sankcioniranih osoba biti donesena 9. veljače, na temelju prijedloga Komisije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here