EU protiv slanja oružja Ukrajini, Amerika se ne slaže

80

Poljski ministar obrane Tomasz Siemoniak rekao je da je slanje oružja Ukrajini posljednja opcija te da bi ju trebalo izbjeći.

Siemoniak smatra kako bi takav potez mogao biti okidač za eskalaciju sukoba na istoku te zemlje:

“Opskrba Ukrajine oružjem posljednja je opcija, i vrijedi ju izbjeći”.

Također rekao kako Poljska ne planira slati tešku vojnu opremu Ukrajini, kao niti većina članica EU.

“Slanje oružja jednoj strani neizbježno navodi drugu stranu da nabavi još oružja od nekih drugih dobavljača”, kazao je u ponedjeljak slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak. “Dajmo radije šansu političkim pregovorima”.

VEZANE VIJESTI
PRESLATKO: Istovremeno usrećio dijete i olakšao si život

“Više oružja u regiji doprinijet će dodatnoj eskalaciji, slanje oružja ne može biti opcija”, rekao je austrijski šef diplomacije Sebastian Kurz.

S njima su se složili i kolege iz Britanije i Nizozemske, ali ne i litavski ministar Linas Linkevičius. “Rekao bih da je to logičan potez. Nitko ne želi rat… ali ruskom vodstvu očito ne možete vjerovati na riječ”.

EU i SAD ne slažu se oko slanja oružja Ukrajini. Amerika smatra da treba ukrajinskoj strani pomoći oružjem, dok EU pak za sada smatra da problem treba riješiti diplomatskim putem.

VEZANE VIJESTI
BREXIT Ujedinjeno Kraljevstvo sutra napušta EU, stiže "prekretnica za Europu"

Ministri se nadaju kako će se na summitu Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine u srijedu u Minsku donijeti proboj u rješavanju ukrajinske krize.

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Bijeloj kući rekao da njegova vlada razmatra sve mogućnosti rješavanja krize u Ukrajini, napomenuvši da još nije odlučio hoće li Sjedinjene Države Ukrajini poslati oružje.

Obama je upozorio Rusiju da ne može silom prekrajati zemljovid Europe, ali i naglasio kako SAD ne želi “oslabiti” Rusiju u sadašnjoj krizi, najgoroj između tih dviju svjetskih supersila od završetka Hladnog rata.

VEZANE VIJESTI
TOPUSKO: Lakše ozlijeđen u nezakonitom lovu

Merkel je rekla kako Njemačka smatra da se kriza ne može riješiti vojnim putem. Podsjetila je da je već obznanila što misli o slanju oružja u Ukrajinu.

“Savez između SAD-a i Europe ostati čvrst i onda kad se strane ne slože oko neke stvari” zaključila je.

 

Foto: FaH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here