Europski dan pacijenata – niska zdravstvena pismenost građana

220

Povodom Europskog dana prava pacijenata, 18. travnja, Ministarstvo zdravlja i Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) podsjećaju građane na prava koja su im zajamčena Europskom poveljom o pravima pacijenata, poput prava na pritužbu, individualni pristup te izbjegavanje nepotrebne patnje i boli, ali udruge upozoravaju i na nisku zdravstvenu pismenost građana.

Prema Europskoj povelji, ratificiranoj u Bruxellesu 2002. godine, svatko ima pravo na informacije o svom zdravstvenom stanju, o zdravstvenim uslugama i načinu njihova korištenja i na sve mogućnosti koje pružaju znanstvena istraživanja i inovativne tehnologije. Pravo je pacijenta da aktivno sudjeluje u odlukama o vlastitom zdravlju, da slobodno bira između različitih postupaka, zahvata te pružatelja takvih usluga.

Pacijenti imaju pravo na povjerljivost podataka o zdravstvenom stanju i mogućim dijagnostičkim i terapijskim postupcima, kao i na zaštitu privatnosti. Svatko ima pravo na dostupnost zdravstvenih usluga bez obzira na financijske mogućnosti, mjesto boravka ili prirodu bolesti. Kako bi se ubrzala dostupnost zdravstvenih usluga, iz Ministarstva zdravlja podsjećaju da se od 11. veljače provodi Program plus radi smanjenja listi čekanja za pretrage i zahvate na koje se najduže čeka.

Kroz ovaj program je do danas zbrinuto 42.158 pacijenata, a za pojedine procedure liste čekanja su se prepolovile.

Prije tri dana je započeo i pilot-projekt namijenjen onkološkim bolesnicima “Program 72 sata”, a koji predviđa obavezu da oboljeli od karcinoma dojke i debelog crijeva te malignih tumora glave i vrata započnu liječenje unutar 72 sata od dijagnosticiranja bolesti. Za sada se ovaj projekt provodi u KBC-u Sestre milosrdnice, a do kraja godine se planira proširiti na sve kliničke bolničke centre i kliničke bolnice u Hrvatskoj. U Ministarstvu ističu da Zakon o zaštiti prava pacijenata uređuje visoke moralne, etičke i građanske norme ponašanja i korisnika i davatelja zdravstvenih usluga.

No, u Koaliciji udruga u zdravstvu, nacionalnoj krovnoj organizaciji koja okuplja oko 200 udruga i predstavlja oko 25.000 pacijenata, upozoravaju da hrvatski pacijenti nedovoljno poznaju svoja prava, a nemaju ni dovoljno razvijenu svijest o odgovornosti prema vlastitom zdravlju i liječenju.

“Ne postoji svijest o cijenama pojedinih medicinskih usluga, čije neracionalno i nepotrebno korištenje ugrožava pravo na dostupnost dijagnostike i liječenja drugih pacijenata”, kažu u KUZ-u u kojemu najavljuju akcije podizanja svijesti o pravima, ali i obvezama pacijenata.

U Hrvatskoj udruzi za promicanje prava pacijenata izrazito su kritični prema postojećem zakonu o zaštiti prava pacijenata iz 2004., a za novi zakonski prijedlog, koji je u pripremi, kažu da “ni po čemu nije različit od postojećeg”.

Primjerice, nisu zadovoljni kako je u zakonskom prijedlogu definirana obaveza cijepljenja, a upozoravaju i da psihički zdrave osobe, ako se nekome zamjere, neće biti dovoljno zaštićene od mogućnosti prisilnog zatvaranja i liječenja na psihijatrijskim odjelima i klinikama.

“Zgrozilo nas je gotovo potpuno nerazumijevanje sadržaja i smisla prava pacijenata, jer smo smatrali da su demokratski principi barem toliko elementarno ugrađeni u hrvatske institucije tijekom proteklih 24 godine. Umjesto toga doživjeli smo šok – umjesto demokracije imamo represije koje se prikrivaju iza kvazi “preporuka medicinske struke”, kažu u udruzi u osvrtu na nova zakonska rješenja, o kojima tek predstoji javna rasprava.(Hina)

Foto: FaH

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime