EVAKUACIJA NA FILIPINIMA Vulkan izbacuje lavu, strah od ‘opasne erupcije’

389

Vulkan na Filipinima počeo je izbacivati lavu, a vlasti upozoravaju da je “opasna erupcija” moguća “za nekoliko sati ili dana”.

U ranim jutarnjim satima u ponedjeljak počela je izlaziti lava iz vulkana Taal, oko 70 kilometara južno od glavnoga grada Manile, javlja BBC.

Taal je drugi najaktivniji vulkan na Filipinima

Smješten na otoku u središtu jezera, jedan je od najmanjih vulkana na svijetu i zabilježeno su najmanje 34 erupcije u proteklih 450 godina.

“Vulkan Taal ušao je u razdoblje intenzivna nemira … to je napredovalo do erupcije magme u 2.49 do 4.28…obilježene izbacivanjem lave uz grmljavinu  i bljeskove svjetla”, navodi u izjavi filipinski Institut za vulkanologiju i seizmologiju (Phivolcs).

Međutim ravnatelj Phivolcsa Renato Solidum rekao je da se znakovi opasne erupcije, uključujući “izbacivanje pepela, kamenja i plina pri brzini od 60 kilometara na sat” još nisu dogodili, javlja filipinska podružnica CNN-a.

Phivolcs je sada podignuo razinu opasnosti s 3 na 4, od maksimalnih 5 stupnjeva.

Vlasti su također upozorile na mogući “vulkanski tsunami”, koji bi mogao biti potaknut padanjem ostataka nakon erupcije i izazivanjem valova.

U nedjelju je vulkan izbacio golemi stup dima, uz tutnjavu i podrhtavanje.

U regiji Taal bilo je ukupno 75 potresa, 32 su od kojih su 32 bila rangirana  stupnjem II i više, na skali intenziteta potresa, rekao je Phivolcs.

Službeni UN-ov Ured za koordinaciju i humanitarne poslove (OCHA) priopćio je da prema procjenama više od 450.000 ljudi  živi unutar opasne zone od 14 kilometara od vulkana Taal.

Oko 45.000 stanovnika ugroženih područja već je evakuirano

Škole, vladini uredi i poduzeća zatvoreni su u ponedjeljak diljem filipinske prijestolnice Manile, a ulice su uglavnom prazne u tom gradu od 13 milijuna ljudi.

Zračna luka u Manili djelomično otvorena za promet, priopćile su vlasti, nakon što je u nedjelju odgođeno ili otkazano najmanje 240 letova.

Hina

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime