Facebook kopirao e-mail kontakte više od 1,5 milijuna korisnika

543

Facebook je „nenamjerno” preuzeo e-mail kontakte više od 1,5 milijuna korisnika, ne tražeći prethodno od njih dozvolu, priopćili su iz te društvene mreže.

Podaci su prikupljeni putem sustava koji se koristi za provjeru identiteta novih članova. Facebook je od njih tra tražio lozinku za e-mail račun i potom kopirao njihove kontakte. Iz Facebooka ranije su izvijestili da su promijenili metodu registracije novih korisnika kako bi se prekinulo preuzimanje kontakata. Najavili su i da će obavijestiti sve korisnike društvene mreže o preuzimanju njihovih kontakata, te će preuzeti kontakti bez pristanka korisnika biti izbrisani.

VEZANE VIJESTI
Kruži lažna nagradna igra putem Facebooka

Vjeruje se da je Facebook preuzete podatke koristio za mapiranje društvenih i osobnih veza među korisnicima.

Preuzimanje e-mail kontakata bez pristanka započelo je u svibnju 2016., kazali su iz Facebooka za Business Insider koji je izvijestio o tome.

Prije toga Facebook je pitao nove korisnike žele li potvrditi svoj identitet putem e-mail računa. Pitalo ih se i žele li dobrovoljno učitati svoj e-mail adresar. Opcija i tekst o preuzimanju kontakata izmijenjeni su u svibnju 2016., no osnovni kod koji je kopirao kontakte ostao je netaknut, pojasnili su iz Facebooka. Krajem ožujka u Facebooku su otkrili da su lozinke oko 600 milijuna korisnika mjesecima bile interno pohranjene u plain text formatu, dodaje BBC.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here