Filmove neovlašteno stavljao na internet i na oglasima zaradio 600 tisuća kuna

76

U istražnom zatvoru završio je 31-godišnji Riječanin koji je na internet neovlašteno stavio više od 1250 filmova i pritom na prodaji oglasnog prostora navodno zaradio najmanje 600 tisuća kuna, a domaćeg nositelja autorskog prava oštetio za gotovo četiri milijuna kuna.

Osim 31-godišnjaka istragom je obuhvaćena i tri godine mlađa djevojka koje Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci tereti za pranje novca.

Muškarca sumnjiče da je od početka 2014. suprotno odredbama Zakona o autorskom pravu i Zakona o audiovizualnim djelatnostima te bez odobrenja autora ili nositelja autorskog prava, na internet stavio filmove s titlovima svrstane u različite kategorije. To je učinio nakon što je kao administrator prodavao oglasni prostor na jednoj internetskoj stranici i oglašavao je na društvenoj mreži Facebook iako nije registriran za tu djelatnost.

VEZANE VIJESTI
Od ove godine Oscari imaju novu-staru kategoriju

Muškarac je prema sumnjama tužiteljstva korisnicima internetske stranice omogućio prikazivanje filma uz prethodnu reprodukciju oglasa inozemnih tvrtki na čemu je zaradu najmanje 600 tisuća kuna. Istodobno je neovlaštenim stavljanjem u promet filmova oštetio tvrtku nositelja autorskog prava za najmanje 3,927 milijuna kuna.

Terete ga također da je u više navrata neovlašteno pristupao modemu u vlasništvu druge osobe koristeći internetski promet te osobe.

Tužiteljstvo sumnja da su osumnjičenici, kako bi sakrili porijeklo novca koji je uplaćivan na njihove račune, obavljali gotovinske uplate i prenosili novac na druge račune, a djelomično ga i trošili.

VEZANE VIJESTI
Od ove godine Oscari imaju novu-staru kategoriju

Protiv 31-godišnjaka je određen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, dok je djevojka puštena da se u nastavku istrage brani sa slobode.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here