FOTO 29. obljetnica ustrojavanja 12. domobranske pukovnije Petrinja

163

Sinoć je u Petrinji svečano obilježena 29. obljetnica ustrojavanja 12. domobranske pukovnije, koju je organizirala Udruga ratni veterani – Veterani Domovinskog rata grada Petrinje čiji je predsjednik Zlatko Iskrić.

Obilježba je počela misnim slavljem u crkvi Svetog Lovre, a nastavljena polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civile kod spomen-obilježja uz novi prostor Udruge kod bivšeg Željezničkog kolodvora Petrinja.

Predsjednik Udruge ratnih veterana Zlatko Iskrić kazao je kako je 12. domobranska pukovnija zaslužila da se svake godine spomene te da se ukaže na njezin značaj.

-Prije svega, to je pobjedonosna vojska koja je uz Drugu gardijsku brigadu i specijalnu policiju oslobodila svoj grad i imala jedan od glavnih pravaca napada koji su uspješno izvršeni, dodaje Iskrić.

-Međutim, 12. pukovnija nije prošla onako kako je trebala proći jer, naši ljudi su se zadržali na ratištu, a kada su se vratili doma u Petrinju izgubili su svoje poslove, mjesta stanovanja, imali su jako velikih problema.

-Nama je sada jedino ostalo da se borimo za istinu o Domovinskom ratu te da ta istina ne bude zaboravljena, zaključuje predsjednik udruge.

Svečanosti je bio nazočan i zamjenik župana Mihael Jurić kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

Zamjenik župana također je podsjetio na važnu ulogu pukovnije u oslobađanju petrinjskog teritorija.

-Mi Petrinjci svi znamo da su naši očevi, kumovi, susjedi bili u sastavu 12. pukovnije. Mi mlađi naraštaji smo ponosni na njih, kako na pripadnike pukovnije, tako i na sve hrvatske branitelje koji su nam darovali slobodu u kojoj danas uživamo, kazao je Jurić.

Svečanim programom sjećanja na ratni put 12. domobranske pukovnije završena je obilježba ove vrijedne obljetnice.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime