FOTO Bolnica Dr. Ivo Pedišić u Sisku u suradnji s Caritasom dobila novu kontejnersku kuhinju za potrebe pacijenata

Kuhinja će uvelike olakšati pripremu hrane, a uz nju imaju na raspolaganju još nekoliko dodatnih kontejnera za ostale potrebe pacijenata bolnice

210

U krugu opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku je danas održano prigodno potpisivanje ugovora o korištenju nove kuhinje koja je došla kao zamjena na onu koja je ozbiljno oštećena tijekom potresa, a potom i postala neupotrebljiva za pacijente i njihove potrebe.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina i ravnatelj OB „Dr. Ivo Pedišić“ mr. sc. Tomislav Dujmenović označili su simbolično početak rada suvremene, potpuno opremljene kontejnerske kuhinje (i pratećega kontejnerskog prostora za pripremu hrane) kapaciteta 300 obroka u kojoj će se, nakon nekoliko dana probnog rada, za pacijente ove bolnice svakodnevno pripremati hrana sve do završetka potpune obnove bolnice.

Nastavak je to suradnje Hrvatskog Caritasa i opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ u sklopu koje je u posljednjih nekoliko mjeseci, a nakon nedavnoga potresa, Hrvatski Caritas omogućio transport donacije bolničkih kreveta za potrebe Kirurškog odjela bolnice, posredovao u usmjeravanju humanitarne pomoći bolnici te za potrebe nastavka rada Dermatološkog odjela osigurao dva kontejnera.

U sklopu prigodnoga događaja, uz sudjelovanje ravnatelja OB „Dr Ivo Pedišić“ mr. sc. Tomislava Dujmenovića i ravnatelja Hrvatskog Caritasa mons. Fabijana Svalinu – kao i sisačkoga biskupa mons. Vladu Košića, ravnateljicu Caritasa Sisačke biskupije Kristinu Radić, predstavnike Sisačko-moslavačke županije, Grada Siska, Ministarstva zdravstva te Stožera Civilne zaštite, sudionici će moći razgledati novopokrenutu kuhinju ali i dobiti informacije o njenu budućem djelovanju, postojećim potrebama i daljnjim planovima suradnje Bolnice i Hrvatskog Caritasa.

Ravnatelj Caritasa Fabijan Svalina kazao je kako osim kuhinje koja će dnevno uvelike olakšati pripremu obroka sve dok bolnica ne bude u potpunosti obnovljena na raspolaganju imaju još nekoliko kontejnera koji služe za potrebe ambulante i ostale potrebe bolesnika.

-Rekao bih da je ovo dio nastavka naše suradnje jer smo kroz neke trenutke i prije, odnosno neposredno nakon potresa, dodijelili sredstva kao što su bolnički kreveti i neka druga medicinska pomagala, a nadam se da će biti i dalje suradnje, kazao je ravnatelj Caritasa.

Ravnatelj bolnice Tomislav Dujmenović kazao je kako mu je iznimna čast biti na mjestu na kojem su se okupili danas s ciljem i povodom s kojim su se okupili. Objasnio je kako je bolnička kuhinja tijekom potresa iznimno oštećena zbog čega je i dobila crvenu naljepnicu.

-Naša kuhinja i prije nije bila u adekvatnim uvjetima, još ranije smo pripremili projekt za obnovom kuhinje, no nakon potresa morali smo se preseliti u novu kuhinju u montažnoj zgradi, u kuhinju Petrinji, pojasnio je ravnatelj bolnice.

Također je pojasnio kako im preseljenje u kuhinju na udaljenijoj lokaciji predstavlja dodatan problem zbog strada da hrana tijekom transporta ne bi bila izložena kvarenju i neadekvatnim uvjetima za transport nazad do bolnice u Sisku i pacijenata koji na tu hranu čekaju.

-Sada ćemo nastojati što veći broj hrane pripremati u ovoj novoj kuhinji kako bismo smanjili mogućnost za kontaminacijom hrane, poručio je ravnatelj bolnice.

Članica Stožera civilne zaštite, državna članica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić rekla je kako je ovo samo jedna u nizu aktivnosti kojom se podržava obnova i vraćanje starom životu na potresom pogođenom području.

Margareta je kazala da oni, kao resorno ministarstvo, nastoje, zajedno uz jednog od glavnih partnera- Caritas, od prvog dana potresa provode niz programa i projekata te su od tada na raspolaganju stanovništvu.

Zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić u ime župana Ivana Celjaka ukazao je na zahvalnost i ponos poduzetim djelima na potresom pogođenom području. Kazao je kako, s obzirom na štete koje su nastale u potresu, još od onda nastoje ponovno unaprijediti život i vratiti ga u normalu te kako će se na poboljšanju standarda života i dalje aktivno raditi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here