FOTO GALERIJA Ovo je šuma u kojoj se skriva krijumčar migranata

2082

Državljanin Srbije koji je prokrijumčario 11 migranata iz Irana i Afganistana i odgovoran je za smrt žene koja se utopila u hladnoj Kupi i dalje je u bijegu. U potrazi sudjeluju svi rodovi policije, od temeljne do interventne.

Svih deset migranata, šest muškaraca i četiri žene namjeravaju zatražiti azil u Hrvatskoj. Dio njih već je preveženo u Prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu.

Za to vrijeme policija i dalje traga za krijumčarem koji je u nedjelju na području Gline i Pokupskog u vozilu njemačkih tablica ignorirao policijsku zapovijed i skrenuo na makadam, te sletio u rijeku Kupu.

VEZANE VIJESTI
Osumnjičeni za pokušaj ilegalnog prebacivanja migranata

Pobjegao je prema minski sumnjivom području, a nakon više od 48 sati potrage policija je blokirala šumu za koju vjeruju da je u njoj muškarac, te policija češlja svaki korak.

Radi se o izuzetno opasnoj šumi koja je za vrijeme Domovinskog rata bila minirana od strane neprijateljskih srpskih paravojnih snaga. Minirano je s odskočnim protupješačkim minama i onima koje su ukopane u zemlju. Prema riječima načelnika Hrvatskog centra za razminiranje Nikše Bogdanovića u šumi se nalazi dvjestotinjak protupješačkih mina na površini od oko 550.000 kvadratnih metara neposredno uz Kupu.

VEZANE VIJESTI
Kod Cerovskog Vrha uhvaćen 51-godišnji krijumčar migranata

Policija se koristi kartografijom kako bi mogli sigurno pretraživati šumu. Veliko područje desnog djela obale rijeke Kupe je pod minama.

Male su šanse krijumčaru da se izvuče iz ove situacije, procjenjuju brojni analitičari i savjetuju krijumčaru da se preda.

Podsjetimo, policija je u nedjelju oko 18 sati na Graničnom prijelazu Bajakovo privela tri državljanina Srbije za koje smatraju da su dio bande koja šverca ljude preko granice.

Postoje spekulacije da je švercer upravo s njima ušao u Hrvatsku te vjerojatno znaju kakav mu je plan za bijeg. Istražitelji sad pokušavaju otkriti tko je bio mozak ove operacije te jesu li privedeni već bili u sličnim akcijama.

VEZANE VIJESTI
SLUČAJ POKUPSKO Migrantima iz Pokupskog izdano rješenje o povratku

Prema policijskim statistikama, krijumčara je sve više te su zabilježili čak 200% više pokušaja prelazaka granice nego u isto vrijeme 2018. Do kraja srpnja bilo je čak 9487 pokušaja nezakonitih prelazaka. Uhićeno je 505 švercera koje su osumnjičili za 469 kaznenih djela. To je gotovo duplo više nego tijekom 2018. kad su u istom vremenu uhitili 260 švercera i osumnjičili ih za 249 kaznenih djela.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here