VIDEO – Proslavljeno Jurjevo u Lukavec-gradu

1598

Tradicionalno, 25. godinu zaredom, u organizaciji Plemenite opčine turopoljske, ispred povijesnog dvorca Lukavca zapaljen je jurjevski krijes. Manifestaciji je prisustvovalo mnoštvo posjetitelja svih generacija, a osim paljenja krijesa moglo se uživati i u nastupima brojnih KUD-ova, sajmu domaćih životinja, prezentaciji rukotvorina, a za najmlađe su bile organizirane razne prigodne radionice.

Sunčano nedjeljno poslijepodne izmamilo je mnoštvo posjetitelja na tradicionalnu proslavu Jurjeva kod Starog grada Lukavca. Dvodnevno jurjevsko događanje u čast kršćanskog mučenika sv. Jurja i ovoga je puta, 25. godinu zaredom, organizirala Plemenita opčina turopoljska.

Rekao nam je župan Plemenite opčine turopoljske Juraj pl. Odrčić. Plemenita opčina turopoljska broji 400-tinjak članova i djeluje kao udruga, a njena tradicija duga je 8 stoljeća…

Župan POT-a pojasnio je i što se obilježava na blagdan sv. Jurja…

Sveti Juraj ujedno je i zaštitnik Turopoljskog banderija…

Uz 35 članova Turopoljskog banderija, svečanom postrojavanju sudjelovalo je i 12 Povijesnih postrojbi Hrvatske vojske koji su na radost posjetitelja demonstrirali pucanje iz kubura i topova. Posjetitelji su se imali prilike upoznati i s poviješću Plemenite opčine turopoljske, prisustvovati izložbi Jurjevo u Turopolju, sajmu domaćih životinja i proizvoda, voziti se kočijom, te ‘zatancati’ uz bogat folklorni program KUD-ova s područja cijelog Turopolja.

Našle su se tu i rukotvorine vrijednih čuvara tradicije, pa nam je tako Vladimir pl. Leder iz Etno Udruge Kurilovec demonstrirao kako su se nekad izrađivale ‘fućkule’..

Uz fućkule našle su se tu i razne tkalačke rukotvorine, pri čemu je najviše pažnje plijenio štand domaćih radinosti Ruže Ratkić, koja nam je pak otkrila što sve izrađuje i za čime vlada posebna pomama…

Šetnjom štandovima naišli smo i na turpoljski grunt te tkalački stan na kojem su članovi KUD-a Čiče demonstrirali cjelokupni proces prerade lana od polja pa do samog tkanja…

Tradicionalno, Jurjevo u Lukavec-gradu posjetio je i velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić, koji je ovom prigodom izrazio zadovoljstvo što je Jurjevo postalo brend Turopoljskog kraja..

Nakon cjelodnevnog razgledavanja bogatog izložbenog programa, okupljeni mještani večer su dočekali uz pjesmu i paljenje jurjevskog krijesa.

Ako je vjerovati predaji starih koji kažu da do kuda dim i svjetlost jurjevskog krijesa sežu, do tuda seže i zaštita sv. Jurja nad svime onime što raste i niče, ova godina Turopoljcima bi trebala donijeti bogatu i plodonosnu godinu ispunjenu radošću i blagostanjem.

 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here