FOTO Leona Posavac i Pavel Puklavec najbolji sportaši Grada Petrinje

405

U organizaciji Petrinjskog sportskog saveza sinoć su proglašeni najuspješniji sportaši Grada Petrinje za 2021. godinu i to u šest kategorija. Osim najuspješnijih sportaša proglašena je i Osoba s izuzetnim doprinosom u razvoju sporta Grada Petrinje.

Marko Badrić, Robert Ramuščak, Vinko Kadečka, Zoran Raič, Dražen Vučić, Ivan Boras, Emir Trklja, Goran Pešut i Željko Tonković imali su zahtjevu ulogu kao Izvršni odbor Petrinjskog sportskog saveza koji, na temelju nominacija, odabire najuspješnije sportaše Grada Petrinje u prethodnoj godini.

Kao najbolja sportašica proglašena je Leona Posavac koja je članica Gimnastičkog kluba Petrinja. Leona se gimnastikom bavi još od 2009. godine, a trenutno je u kategoriji mlađe seniorke. Mlada i uspješna gimnastičarka Leona može se pohvaliti i brojnim nagradama među kojima su osvojeno 1. mjestu na na natjecanju u 1. kolu Regije Zapad u Rijeci tijekom prethodne godine te je, uz to, bila i prvoplasirana u 2. kolu istog natjecanja koje je održano u Karlovcu. Na Državnom prvenstvu u Osijeku osvojila treće mjesto.

Nagradu najboljeg sportaša odnio je hrvač Pavel Puklavec ispred Hrvačkog kluba Petrinja. Svoju uspješnu karijeru Pavel gradi još od 2006. godine. Iza sebe ima osvojeno prvo mjesto na Prvenstvu Hrvatske U23, drugo mjesto u seniorskoj konkurenciji na natjecanjima u Zagrebu, 11. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Beogradu te 9. mjesto na Europskom prvenstvu u Skopju.

Kao najbolja sportska ekipa sinoć iz sportske dvorane u Petrinji odlaze Tena Fiala, Lara Čorak, Lucija Crnković, Marta Kenđel, Una Stojaković i Nika Posavac koje su također, kao i najbolja sportašica Leona, članice Gimnastičkog kluba Petrinja u kategoriji mlađih juniorki. Zajedničkim snagama djevojke su se prvoplasirale u natjecanju Regije Zapad, a isti rezultat ostvarile su i na Državnom prvenstvu u Osijeku.

Članovi najbolje momčadi su seniori Gimnastičkog kluba Petrinja Krešimir Majdandžić, Filip Šuprina, Erik Matija Pandurić, Nikola Medaković i Augustin Plavec. Uspješni dečki osvojili su na natjecanju u Karlovcu, u 2. kolu Regije Zapad, 1. mjesto, a na Državnom prvenstvu u Osijeku bili su drugoplasirani. Osim toga, ovi mladi i uspješni članovi Gimnastičarskog kluba Petrinja su i seniorske gimnastičke reprezentacije Republike Hrvatske.

Trener Gimnastičkog kluba Petrinja Željko Jambrović uspio je svoje članove motivirati i dovesti do sjajnih rezultata unatoč potresu i nedaćama koje je donio sa sobom. Iako je klub ostao bez svoje dotadašnje dvorane, a time i većim dijelom opreme, nastavio je ostvarivati sjajne rezultate među kojima je 30 medalja u 11 različitih kategorija u muškoj i ženskoj gimnastici. Isto tako, na Državnom prvenstvu u Osijeku članovi kluba osvajaju još 21 medalju i to u 9 različitih kategorija. Uz trenera Željka u pripomoći i vrijednom radu bio je i Marijo Možnik koji je sada čak i predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza.

Koliko je ponosan na svoje članove kluba, kao i na njihov vrijedan rad, pojasnio je ponosni trener Željko:

-Uvjeti su bili jako teški, a nakon potresa smo mislili da nam je cijeli svijet propao. Dva tjedna su prošla i lagano smo dolazili sebi. Odlazili smo na treninge u Zagreb. Nakon Zagreba, a tamo nam je Gimnastički klub Trešnjevka pružio mogućnost da treniramo. Oni su nam dali ključeve kao da smo njihovi. Nakon toga smo se snalazili u hrvačkoj dvorani u Sisku. Njima isto tako zahvaljujemo. Pomogla nam je i Tehnička škola Sisak koja nam je omogućila kombi da putujemo do Zagreba, pojašnjava trener ukazujući na složnost u teškim situacijama.

-Nakon svega toga nam je Hrvatski olimpijski odbor izašao u susret te nabavio šator pod kojim smo počeli raditi. Na početku nešto nije valjalo s grijanjem i smrzavali smo se jer smo morali trenirati na svega pet stupnjeva. Ali sve smo izdržali. Polako smo se uhodavali, u petom-šestom mjesecu je već bilo državno prvenstvo, uspjeli smo se pripremiti. Imamo 21 medalju koje smo osvojili na državnom prvenstvu, imamo seniorske i juniorske reprezentativce. Imamo žensku reprezentativku juniorsku, imamo dječake kadete mlađe juniore, jučer smo se vratili s priprema i testiranja, među najboljima su u Hrvatskoj, dodaje trener Željko.

Za sportske nade nagrađeno je devet sportašica i sportaša među kojima su Matija Slanac iz Gimnastičkog kluba Petrinja, Sebastian Segedi iz Nogometnog kluba Mladost, Rea Štajdohar ispred Ženskog rukometnog kluba Petrinia, Marta Martić iz Ženskog košarkaškog kluba Lovrekice, Toma Svoboda  i Lara Matijević ispred sportskog plesnog kluba Petrinia, Lana Pezić – Hrvački klub Petrinja, Marko Glibo- Rukometni klub Petrinja, Tara Todorović- Odbojkaški klub Petrinja, Domagoj Šako- Košarkaški klub Petrinja.

Kao osoba s izuzetnim doprinosom u razvoju sporta Grada Petrinje imenovan je Franjo Pereković koji još u 4. razredu osnovne škole počinje trenirati hrvanje, a do svojih 15 godina postaje prvak tadašnje države i Republike Hrvatske. S 15 godina nastupio je i za seniorsku momčad Radnika, koji kasnije postaje poznatiji pod nazivom Gavrilović Petrinja. Franjo je kroz svoju dugogodišnju karijeru ostvario vrhunske rezultate, brojne medalje,a  nakon početka rata izabran je za trenera uz pokojnog Miljenka Sačera. Pri svršetku rata vraća je u Petrinju i nastavlja radu klubu Gavrilović, koji kasnije postaje Hrvački klub Petrinja. Franjo 2019. godine napušta svoj posao trenera, a klub preuzima današnji trener Vinko Kadečka.

Cijeli događaj i svečanost popratila je i gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes:

-Prošle su nas neke krize i zbog covida i zbog potresa morali smo odustati od određenih manifestacija. Čeka nas na pomolu nova kriza, ali poruka svim sportašima i mlađim i starijim je ne posustajte, borimo se svi zajedno u svim krizama koje nas zatiču. Pokazali smo borbenost i nakon Domovinskog rata i nakon potresa, nismo odustajali. Borili smo se za povratak u svoje domove. Čestitam svima onima koji su pokazali tu borbenost, snagu u najtežim trenucima, u okolnostima zaista nehumanim u kojima su trenirali i doveli i nas čelnike, svoje roditelje i trenere u situaciju da smo zaista ponosni na takva postignuća u takvim teškim situacijama, te im poručujem da se i dalje bore te da i dalje prenose ime Petrinje širom Hrvatske, kazala je gradonačelnica Komes.

Uz gradonačelnicu prisutan je bio i zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić:

-Dijelimo zadovoljstvo što u ovim teškim okolnostima grad Petrinja ipak pokazuje da postoje ljudi koji imaju nesalomljiv duh, koji žele raditi s našom djecom, prvenstveno mislim na naše trenere, ali naravno mislim i na našu djecu koja zdušno rade i stvaraju rezultate. Ova dvorana može biti poticaj svim petrinjskim sportašima da nastave raditi, da se nastave razvijati u sportskom segmentu, a naravno u ovim teškim okolnostima želim reći da su petrinjski gimnastičari u teškim okolnostima, u improviziranom šatoru vježbali i trenirali i ostvarili vrhunske rezultate, rezultate koji su na razini Hrvatske, ali mnogi mladi gimnastičari ostvaruju već zapažene rezultate na europskim i svjetskim razinama, dakle to je jedan poticaj našim mladima, kazao je Jurić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime