FOTO Ministrica poljoprivrede na Školskim mednim danima u Petrinji

290

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković jutros je posjetila Petrinju povodom obilježavanja Školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka u Osnovnoj školi Mate Lovraka u Petrinji.

Ministarstvo poljoprivrede je od velike važnosti za brojne sektore, a tako i ovaj u vidu pružanja pomoći pčelarim ai pčelarstvu.

Učenici škola u Petrinji vrijedno su, u suradnji sa svojim nastavnicima, radili na pripremi zanimljivog programa za današnje obilježavanje. Djeca su pripremila priredbu, a povodom obilježavanja ovog posebnog dana održana je i edukativna prezentacija putem koje su mališani mogli naučiti mnogo toga o pčelama.

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos kazao je kako je danas Sv. Ambrozije koji je zaštitnik pčela i pčelara, a dodao je i kako vidi da školarci u Petrinji imaju već jako puno saznanja o pčelama, sudeći po pripremljenom sadržaju (crtežima i slično) koji su predstavljeni u školi.

Željko se osvrnuo na činjenicu kako na tržištu ima jako puno vrsta meda, raznih boja i mirisa, ali kako su rijetko koji od njih zaista pravi i kvalitetni. Potrebno je voditi računa i dobro gledati proizvođače i porijeklo meda kako bi bili uvjereni da je riječ o našem domaćem i pravom medu, pojašnjava predsjednik pčelarskog saveza.

Umjesto gradonačelnica Grada Petrinje Magdalene Komes događaju je nazočio njezin zamjenik Ivan Prskalo.

-Velika je čast pronaći prve odgovorne ljude za nešto što nadilazi sam prostor poljoprivrede. Kažu kada nestanu pčele, nestat će i čovječanstva. Da nije ove petrinjske djece koja se sada ovdje nalaze, ne bi bilo ni budućnosti. Ta djeca su naša istinska budućnost, a prema tome je dobro da se od malih nogu nauče što je pčela i što je to život, poručuje Prskalo.

Zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić poručuje kako mu je jako drago što je ministarstvo odlučilo doći danas u Petrinju i ukazati potporu obilježavanju današnjeg dana.

-U Petrinji imamo jako velik broj pčelara, a i sama Sisačko-mosalvačka županija ima najveći broj pčelara u usporedbi sa svim ostalim županijama, pojašnjava Mihael Jurić podsjećajući kako se u subotu postavlja i kip Svetom Ambroziju koji je zaštitnik pčelara.

Dodaje kako će i dalje, kao županija, i dalje podupirati pčelarstvo, a pritom se zahvalio i na dosadašnjem trudu svih pčelara. Također je istaknuo kako mu je jasno da je pčelarstvo zaista zahtjevno s obzirom na to da se umnogočemu ovisi o vanjskim uvjetima, a podsjetio je i kako je ove i prošle godine mraz učinio velike štete kada je poljoprivreda u pitanju.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je kako joj je drago što ima priliku upoznati važnost pčela i pčelarstva za održavanje cjelokupnog života u svijetu.

-U Europskoj uniji gotovo 80 posto biljnih vrsta ne bi postojalo bez pčelarstva, ističe ministrica.

Također je ukazala na brojne poteškoće koje su ove godine snašle pčelare, kako mraz, tako i razoran potres.

-Ove godine smo oformili prvi program potpore male vrijednosti direktno namijenjen pomoći pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala, kaže ministrica najvaljujući daljnje pružanje potpora ukoliko će za tim biti potrebe.

Iz ministarstva su poručili kako redovito komuniciraju s Europskom komisijom, a na pitanje hoće li, zbog inflacije, rasti i cijene pčelarskih proizvoda, navodi se kako za sada stvari ostaju nepromijenjenima i onakvima kakve su do sada bile.

Zamjenik župana naglasio je kako je jedna od velikih pčelarskih vrijednosti s ovih područja kestenov med s Banovine.

-Nakon potresa procjenjuje se kako je negdje oko 12 posto pčelinjeg fonda stradalo, pojašnjava predsjednik pčelarskog saveza dodajući kako je ministarstvo imalo ogromnu ulogu u potpomaganju u takvoj situaciji.

Svako dijete dobilo je i svoj paketić meda.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime