FOTO Na Gradskoj tržnici u Petrinji obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

327

Svakog 22. rujna obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ove godine, u organizaciji Centra za žene Adela organizirana je mala manifestacija na Gradskoj tržnici u Petrinji na kojoj je bila prisutna i gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes.

Gradonačelnica je poručila kako je došla podržati akciju, no i naglasila kako je potrebno još puno raditi na tome da se osvijesti položaj žene u društvu.

Također je istaknula kako mora postojati alternativa, odnosno svijest o tome da žene i žrtve nasilja zaista ne moraju trpjeti nasilje, te da postoje brojne udruge i organizacije koje će pružiti i pravnu pomoć i utočište žrtvama i članovima obitelji.

Senka Filipović, predsjednica Centra za žene Adela, kazala je kako Centar Adela u suradnji s Centrom za socijalnu skrb i Policijskom postajom Petrinja već tradicionalno svake godine obilježava ovaj važan dan.

Ovom prigodom zahvalila je Gradu Petrinji na dosadašnjoj potpori te upozorila kako je nasilje i dalje u porastu.

Centar za žene Adela djeluje na dvije lokacije od kojih je jedna na području Siska gdje se uz glavni ured nalazi i savjetovalište u kojem se pružaju besplatni savjeti, te posjeduju i sklonište koje se nalazi na tajnoj adresi.

Na tajnoj adresi žrtvama se pruža utočište i osiguran im je smještaj, ali isto tako pomoć u svim potrebitim segmentima.

Na njihovu veliku žalost, poručuje predsjednica, sklonište je u kontinuitetu popunjeno, a posebice nakon dolaska pandemije, a potom i razornog potresa. Do sada, u posljednjih šest mjeseci, već je dostignuta brojka koja se inače mjeri na godišnjoj razini.

Zbog toga je pozvala sve žene i žrtve nasilja da se ne boje potražiti pomoć, kako je sve anonimno i kako će u najkraćem mogućem roku biti zbrinute i spašene.

Cilj ovakvih akcija je probuditi građane i potaknuti ih na razmišljanje na koji način da se i oni uključe i kako mogu pripomoći žrtvama ili svima onima koji se nalaze u sličnim situacijama.

Marica Kajić, diplomirana socijalna radnica ispred Centra za socijalnu skrb Petrinja poručila je kako se imeđu ostalog bave zaštitom djece, a kako u Petrinji kroz duži vremenski period postoji porast nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, a sve češće nasilja nad djecom.

 

-Svi se trudimo kako bismo tome stali na kraj, kazala je socijalna radnica.

-Nasilje u obitelji je nešto što se uči, što se nasljeđuje i što je model ponašanja. Stoga, ukoliko ne poduzimamo mjere u radnim intervencijama, tada imamo situacija da dolazi do naglog porasta broja nasilja, pojasnila je Marica Kajić.

Svake godine redovito je uključeno i Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj u Petrinji, a tijekom cijele godine uključeni su u rad i pomažu pružajući psihološku pomoć onima kojima je pomoć potrebna.

U današnjim situacijama sve je više konflikata i stresa, a potrebno ih je rješavati konstruktivnim putem, odnosno razgovorima, pojasnili su iz Savjetovališta.

-Vrlo je važno raditi s počiniteljima još u ranoj fazi, a posebice ukazati na koji način se nositi sa svojim stresom i agresijama. Nasilje nikada nije rješenje, već je put u ogromne probleme koje donosimo svojim najmilijima, kazao je psiholog Armin Hadžić.

Nakon okupljanja na Gradskoj tržnici u Petrinji svi zajedno su se uputili do stabla mira gdje su zapalili svijeće i zaželjeli mir i manje nasilja u obiteljima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime