FOTO Obilježavanje 31. obljetnice napada na Policijsku postaju Petrinja

276

Danas je u sklopu petrinjskih Dana sjećanja ispred Policijske postaje Petrinja obilježena 31. obljetnice napada na Policijsku postaju Petrinja.

S današnjim danom ponovno se prisjećamo nemilog događaja i prvog oružanog napada i terorističkog čina protiv legalnih institucija Republike Hrvatske i napad na ustavnopravni poredak od proglašenja samostalnosti.

Današnji događaj započeo je prisjećanjem svih događanja koja su se te nemile godine dogodile, a nakon toga odana je počast svima onima koji su pali za slobodnu Hrvatsku.

Nakon toga izaslanstva položila su vijenca i zapalile svijeće.

Luka Pešut, načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke, poručio je da je prije točno 31 godinu u Petrinji dogodio stravičan događaj napada na policiju.

-U obrani Petrinje, tijekom Domovinskog rata, kroz policijsku postaju Petrinja prošlo je preko 60 djelatnih i više od 250 pričuvnih policijskih službenika. Nažalost, život je položilo na oltar domovine 14 kolega, a 23 su ranjena, poručuje načelnik.

Kazao je kako smo se s današnjim danom okupili kako bi se prisjetili svih događanja i odali duboku počast svim stradalima i onima koji su se borili.

-Posebno sam ovih dana ponosan na sve policijske službenike te im se zahvaljujem na požrtvovnosti i odlučnosti u nošenju sa izazovima, dodao je Luka Pešut.

Svima se obratio i policijski kapelan koji je također ukazao na važnost obilježavanja ovog događaja i održavanje sjećanja na stradale žrtve. Nastavno na to, održao je i molitvu te su se svi sudionici obljetnice zajednički pomolili.

Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje, kazao je kako je i sam bio prisutan tijekom strašnih događanja, međutim, tada još, samo kao civil.

-Ono što se moglo vidjeti da ta skupina ljudi, pripadnici srpskih manjina, nije bila mala, ali posebno se moglo vidjeti koliku mržnju oni imaju prema hrvatskom barjaku koji je ovdje visio, rekao je Dumbović.

Pojasnio je kako se već tada u policijskim postajama moglo vidjeti kako kolege, pripadnici srpskih manjina, poduzimaju sve kako bi se smanjila raspoloživa količina oružja koju su imali hrvatski policajci.

Tada, 28. rujna 1990. godine, iako to nije formalno tako, ali definitivno je oružani rat na Banovini i započeo, a tada je i ranjen prvi hrvatski redarstvenik Josip Božićević, a tada i počinje sve ići nizbrdo, rekao je Dumbović.

 

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime