FOTO Obnovljen Dom zdravlja u Žažini

397

Jutros je u Općini Lekenik otvorena obnovljen Dom zdravlja Žažina. Sama ambulanta bila je u poprilično lošem stanju i prije kobnog 29. prosinca prošle godine, a nakon što je potres pogodio to područje, ostaje potpuno neuporabljiva. Svega par dana nakon potresa pojavila se inicijativa donatora te se kreće u obnovu. Sada će više od dvije tisuće mještana ponovno moći dobivati zdravstvene usluge na području Žažine i okolice, bez da to moraju odlaziti u susjedni Lekenik.

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak je kazao kako je prethodno iz kontejnera ispred Doma zdravlja u Sisku zdravstvena djelatnost premještena u čvrst i topao objekt, a isto je učinjeno i u Petrinji, a sada je došao red i na Žažinu u Općini Lekenik.

Sredstva za obnovu objekta u Žažini su osigurana zahvaljujući donatorima, Udruzi hrvatskih cestovnih prijevoznika i Raiffeisen banci.

Vrijednost radova je oko 267 tisuća kuna, a u sklopu obnove promijenjena je stolarija, uređeno je krovište te su izvršeni su obrtnički radovi iznutra.

S obzirom na to da se godišnjica katastrofalnog događaja polako približila, župan je upitan koliko je zadovoljan obnovom i izvođenjem radova do sada:

-Što se tiče nadležnosti županije, osim ovog dijela koji se odnosi na zdravstveni dio, uspjeli smo iz kontejnera i šatora sve ordinacije i zdravstvene djelatnosti vratiti u čvrste objekte. Što se tiče obrazovanja, zatekli smo 22 objekta na podurčju obrazovanja koji su teško oštećeni u potresu. No unatoč tome omogućili smo svim učenicima s područja Sisak, Petrinje i Gline da i dalje pohađaju nastavu na svojim područjima. Znali smo da ako ih upišemo u druge škole van Petrinje da to znači odlazak i njih i njihovih obitelji, kazao je župan Celjak.

Župan je dodao kako je do sada zaista mnogo učinjeno i u vidu sanacije i u vidu povratka normalnim životima građana, ali kako je i dalje svaka pomoć dobrodošla.

Načelnik Općine Lekenik Ivica Perović kazao je kako je iznimno zahvalan te zahvalio u ime stanovnika općine. Pojasnio je kako su donatori i inicijatori ove akcije, a ambulanta koja je obnovljena će služiti i biti na usluzi za preko 2 tisuće stanovnika općine.

Poručio je kako je ambulanta i prije potresa bila u poprilično lošem stanju, ali kako će sada zasjati u punom sjaju i bit će od velike koristi mještanima. Dodao je kako je stanovnicima bilo doista teško odlaziti u okolne krajeve kako bi obavili zdravstvene preglede, a novom ambulantom dobili su usluge nadohvat ruke, što i zaslužuju.

Predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Dragutin Kranjčec pojašnjava kako kao članovi udruge pomažu gdje god treba. Dolaskom pandemije donirali su sredstva brojnim bolnicama, a nakon potresa već treći dan poslali su kamion Crvenom križu u Glinu.

-Od tog trenutka razmišljamo što bi još mogli napraviti, kazao je Kranjčec. Dodao je kako su se osobno obratili načelniku koji ih je dalje uputio što bi se moglo učiniti i što bi bilo od velikog značaja za mještane.

Kristina Samardžić i Sven Petrak predstavnici su jednog od donatora, Reiffeisen banke, a Kristina je kazala kako joj je jako drago što je ambulanta napokon u ponovnom radu.

-Vrlo brzo nakon potresa kolege iz banke su odlučili djelovati tako da smo osim ovog objekta, otvorili i Dječji vrtić Petrinjčica u Petrinji, govori nam Kristina Samardžić.

Osim spomenutih u obilasku obnovljenog doma zdravlja bila je i ravnateljica Doma zdravlja Ankica Grubišić, predsjednik općinskog vijeća Marin Čačić te mnogi drugi.

Doktorica doma zdravlja Dinka Jurišić zahvalila se donatorima i pojasnila kako joj je drago da su prepoznali potrebu za obnovom. Nakon godinu dana ne djelovanja u domu osjećaj povratka je još značajniji i ima svoju težinu.

-Od početka smo dobivali signale da se obnova nasotji realizirirati i dobivali smo kontinuirano signale da će to biti uskoro. Bili smo izmješteni u ambulanti u Lekeniku koja je udaljena 10 kilometara od Žažine, ali zbog loše prometne povezanosti to je u jednu ruku i bio veliki problem, pojašnjava doktorica Jurišić.

Doktorica Jurišić podsjetila se i trenutka kako je to izgledalo kada je stravičan potres pogodio to područje:

-Bilo je dramatično. Ambulanta je jako stradala, ali na susjednom brdu je jedna Crkva stradala puno više od ambulante tako da smo brzo išli tamo pomagati, poručuje.

Doktorica je dodala i kako se ponovno nude usluge koje su se nudile i prije, dakle kompletno zbrinjavanje od najranije dobi do starih dobi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime