FOTO Održan Novogodišnji bal Plesnog kluba Petrinia i SKUD-a „Ivan Goran Kovačić“

147

Nakon što prošle godine, zbog epidemioloških razloga, nisu mogli nastupiti, Sportski plesni klub Petrinia nije odustao od svoje tradicije, a ovog puta su deveti put organizirali svoj tradicionalni Novogodišnji bal.

Ove godine su također proslavili i 13. obljetnicu postojanja i rada, a hvale vrijedan rad obilježili su jučer, 19. prosinca, Novogodišnjim balom u Vatrogasnom domu, gdje obično i održavaju svoje treninge.

Ovim novogodišnjim balom klub je nastojao predstaviti svoj rad i približiti ljepotu plesnog pokreta. Osim toga, Novogodišnji bal ima još jedan dodatan značaj jer plesni klub danas, 20. prosinca, slavi svoj rođendan.

Natalija Antić Bjelac predsjednica Sportskog plesnog kluba Petrinia poručila je kako je u početku bilo malo poteškoća s obzirom na to da nemaju adekvatne dvorane.

-Došli smo do zaključka da i ova naša dvoranica, jer za ovakve stvari, pogotovo za standardne plesove sam podij na kojem se pleše bi trebao biti puno veći, je dovoljna za ovu našu manifestaciju. Ono što ja uvijek volim istaknuti, kada postoji volja i želja, sve se može. Ono minimalno što smo mi mogli napraviti, napravili smo. U biti, ne želimo nikako da sve ono što se radilo cijeli niz godina, da to sada odjednom stane. Mi to sigurno nećemo dopustiti, poručila je predsjednica kluba.

-Nastupilo je oko 40 djece jer ovo je naša manifestacija inače koja je sada, otkako smo od prije godinu i pol krenuli s našim projektom Plesnom korakom do zdravlja i veselja, kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, tako su i ove naše manifestacije ušle kao dio tog projekta i sva ova krasna dječica su polaznici naših radionica, dodaje Natalija pojašnjavajući kako je sretna zbog velikog odaziva, a posebice jer ima priliku vidjeti da djeca uživaju u tome što rade.

Predsjednica kluba najavila je i naporan rad već od sljedeće godine.

-Početkom drugog mjeseca čeka nas Državno prvenstvo u standardnim plesovima, iza toga i bodovni turniri i državna prvenstva, dodaje je Antić Bjelac.

Plesačima „Petrinie“ na njihovom Novogodišnjem balu održanom u Vatrogasnom domu pridružili su se i glazbeni gosti, Iva Šimić i Marin Bulić, a osim toga održan je i koncert tradicijskih adventskih i božićnih napjeva Hrvatske naslovljen „Hajdmo, hajdmo sve k Betlemu“.

Prije no što su se pridružili Novogodišnjem balu Plesnog kluba Petrinia članovi Studentskog kulturno-umjetničkog društva „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba održali su koncert u petrinjskoj crkvi sv. Lovre. Koncert je organizirao Kulturni centar Travno u sklopu 54. Međunarodne smotre folklora u Zagrebu, a mladi „Goranovci“ predstavili su se s novim programom. Za program je zadužen njihov voditelj pjevanja Tomislav Habulin koji je kazao da je sinoćnji koncert u organizaciji Međunarodne smotre folklora iz Zagreba.

-Međunarodna smotra folklora održava programe kroz cijelu godinu i ponuđena je suradnja Studentskom kulturno-umjetničkom društvu Ivan Goran Kovačić iz Zagreba, ne bezrazložno. Studentsko kulturno-umjetničko društvo „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba i Petrinju veže ista sudbina, a to je potres, pojašnjava Tomislav.

-Naime, vaš grad je teško stradao, međutim stradao je i grad Zagreb i upravo naše prostorije koje se nalaze na Opatovini 11 su potpuno srušene i nisu uporabljive i mi zapravo dijelimo istu sudbinu koju dijele i mnogi Petrinjci. Međutim, ova ljubav prema tradicijskoj kulturi i glazbi je ono što smo željeli podijeliti s vama, zato što znamo da upravo ljubavi, sreće, radosti i mira – to je ono što najviše trebamo ovih dana, rekao je  Tomislav Habulin, vokalni voditelj SKUD-a Ivan Goran Kovačić.

Inale, folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić” osnovan je još 1948. godine, a u početku je bio jedna od prvih sekcija istoimenog Studentskog kulturno umjetničkog društva. Ansambl u okviru Društva djeluje s ciljem očuvanja bogatstva kulturne raznolikosti hrvatske pučke i gradske tradicije, a izvrsnost ansambla potvrđuju i brojna nacionalna i međunarodna priznanja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime