FOTO Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ uručena donacija veleposlanika Kraljevine Belgije

205

Danas je u zgradi Središnjeg paviljona Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku uručena donacija veleposlanika Kraljevine Belgije u Republici Hrvatskoj NJ.E. g. Nicolaasa Buycka ravnatelju bolnice Tomislavu Dujmenoviću.

Ravnatelj bolnice kazao je kako je iznimno zahvalan na donaciji, ali i na dolasku veleposlaniku, a ovim povodom htio je podsjetiti u kakvoj situaciji je bolnica u Sisku ostala nakon potresa.

-Bolnica u Sisku je u potresu teško oštećena i ono što je sigurno je da će trebati puno vremena i sredstava da se bolnica ponovno izgradi. Oštećena je i zgrada pedijatrije, a pedijatrijski odjel je sada u drugoj zgradi gdje imaju puno normalnije uvjete nego što je to bilo prije šest do sedam mjeseci, poručuje ravnatelj bolnice dodajući kako je i oprema jako oštećena.

Upravo zbog toga ova donacija ima još veći značaj jer će kvaliteta liječenja i zdravstvene skrbi biti iznimno unaprijeđena.

U ime društva Naša djeca Sisak zahvalila se doktorica Anica Persoglia Petrac koja je kazala kako je ovdje riječ o županijskoj bolnici kojoj gravitiraju sva djeca iz županije zbog čega će donacija imati velik značaj i bit će redovito i na veliko upotrebljavana.

-Tijekom potresa koji je bio prošle godine, a nažalost i sinoć nas je podsjetio da smo na trusnom tlu i i dalje se tresemo, uspjeli smo uz vašu pomoć prikupiti određena sredstva, pojašnjava doktorica Anica.

Dodaje kako se tijekom akcije uspješno prikupilo sredstava za krevetiće, stoliće i druge sitne inventare zbog čega je sada odjel dobio novu i prijeko potrebnu opremu.

Simboličan poklon uručen je veleposlaniku u znak zahvale i kao podsjetnik na Sisačko-moslavačku županiju joj je Belgija pripomogla kada joj je pomoć bila najpotrebitija.

Zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić poručio je kako se veleposlanik Belgije jutros upoznao sa situacijom u županiji, a posebice s nastalom štetom koji je potres nanio na području cijele županije. Riječ je oko 100 milijuna eura ‘teškoj’ šteti, a proces obnove je u tijeku, pojašnjava dožupan.

Veleposlanik Kraljevine Belgije u Republici Hrvatskoj NJ.E. g. Nicolaas Buyck je kazao kako zna da je prije više od godinu dana sisačku bolnicu, grad i regiju, zahvatio veliki nemir, a pojasnio je kako se snažan potres iznimno jako osjetio i u Zagrebu gdje je on tada bio.

-U Belgijskom Veleposlanstvu osjetili smo potrebu za određenim pothvatom te odlučili pomoći Sisačko-moslavačkim građanima. Ali dakle početi? Tako smo stupili u kontakt s lokalnom osobom poznatom našoj Ambasadi kako bi se dogovorili oko savjeta, a ta osoba bila je gospođa Ana Marija Špicnagel Ćurko, pojašnajva veleposlanik Nicolaas.

-Pomogla nam je stupiti u kontakt s gospođom Renatom Fridrich, predsjednicom ‘Naše djece’ u Sisku te smo zajedno odlučili prikupiti sredstva za odjel pedijatrije opće bolnice ovdje u Sisku, koja je također pretrpjela veliku štetu od potresa, dodaje Nicolaas.

Pojasnio je i kako je upravo bolnica u Sisku odabrana zbog toga što se investiranjem u nju ne pomaže samo gradu Sisku već i širem području, ako ne i cijeloj županiji.

-Renata nam je pomogla organizirati crowdfunding kampanju, koju smo pokrenuli online kvizom koji se održao 10. ožujka prošle godine i to pod imenom “Belgijski i hrvatski virtualni kviz solidarnosti”, a na taj način prikupljeno je više od šest tisuća eura, kazao je belgijski veleposlanik.

Na posljetku je skupljeno 71.500,00 kuna te je na posljetku, zahvaljujući prikupljenim sredstvima, kupljena oprema koja će biti od velike pomoći korisnicima bolnice.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime