FOTO Počela je sanacija velikog klizišta u Kuljanima

293

Počeli su radovi na sanaciji klizišta na rijeci Uni u općini Dvor, odnosno u naselju Kuljani. Radove je jutros obišao sisačko-moslavački župan Ivan Celjak te generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa svojim suradnicima. Župan je tom prilikom poručio kako su nakon razornog potresa primijećeni odroni u rijeci Uni, a ti odroni su se proširili na čak 15 metara na što se ukazala potreba za izgradnjom obalne utvrde.

Utvrda se gradi od lomljenog kamena, a bit će ugrađeno čak 22 tisuće kubika kamenog materijala.

– Postavljanjem obalne utvrde promet na ovoj državnoj cesti koja spaja Hrvatsku Kostajnicu i Dvor bit će sigurniji, a na taj način će se osigurati i život mještana koji žive na ovom području.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je kazao kako su ovi radovi važni i za mještane, ali i za djelatnike Hrvatskih cesta koji će nakon stabilizacije obale moći krenuti u obnovu prometnice koja se nalazi na tom potezu.

– Djelovanjem snažnih sila, utvrđena su oštećenja koja je nužno sanirati, a sada smo krenuli u stabilizaciju obale i obalne ceste. Da nismo krenuli u ove radove cesta bi završila u rijeci i ne bi izdržala, a čak je postojala opasnost da i kuće odu sa klizištem koje se sve više širilo, kazao je Đuroković.

Ovaj projekt je financiran iz Fonda solidarnosti, a njegova vrijednost je 1,4 milijuna eura od čega su sva sredstva osigurana iz europskog fonda. Ovo nije jedino gradilište iz Fonda solidarnosti koje se provodi jer se 28 milijuna eura ulaže zaštitu od djelovanja štetnih voda.

Načelnik općine Dvor Nikola Arbutina ukazao je na zahvalnost izvedbe ovog projekta koje povećava sigurnost svih koji stanuju te prolaze ovim područjem.

-Poznato je da kod velikih vodostaja rijeke Une državna cesta bude poplavljena na čak šest mjesta od kojih je najkritičnije naselje Kuljani koje je sigurno dvaput godišnje odsječeno od ostatka prometa, pojasnio je načelnik dodajući kako vjeruje da će se i tome pronaći rješenje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime