FOTO Projektom „Veslom preko Atlantika“ prvi Hrvati u povijesti odlaze čamcem na dalek put preko Atlantika

220

Hrvatski branitelji 61-godišnji Martin Cruickshank i 54-godišnji Werner Ilić postat će prvi Hrvati u povijesti koji će u čamcu na vesla prijeći Atlantski ocean. Zbog obrane svoje domovine, došli su iz inozemstva, a 30 godina kasnije, 15. siječnja 2022. ovi dobrovoljci Domovinskog rata kreću na novi veliki pothvat za svoju zemlju i sunarodnjake.

Na dan kad je međunarodna zajednica službeno priznala Republiku Hrvatsku, prigodno započinju svoj izazovni pothvat plovidbe preko Atlantskog oceana kojim žele ne samo odati počast domovini već i upozoriti svjetsku javnost na veliki problem onečišćenja oceana te podići svijesti o potrebi očuvanja svjetskih mora. Svojim pothvatom prikupljaju i sredstva za potresom stradalu Banovinu.

Posade iz dosad tek 31 zemlje, uspjele su u ovakvom pothvatu dok je 9 veslača nestalo u oceanu za vrijeme plovidbe pa će naši branitelji povijesnom plovidbom uvrstiti i Hrvatsku u ligu zemalja prekooceanskih veslača. Putovanje će trajati gotovo tri mjeseca, a ukupna udaljenost koju će veslači do konačnog odredišta na Kanarskim otocima u Karipskom moru prijeći u čamcu na vesla, iznosi 6,500 kilometara.

Projekt „Veslom preko Atlantika“ organizira Udruga veterana, vojnika i domoljuba, a voditelja projekta, vojnik i veliki domoljub, Dražen Hrženjak poručio je kako projekt ima puno detalja, a kako se nada da će se svi uključiti u humanitaran program projekta i zajednički ostaviti trajni spomen.

-Taj trajni spomen bio bi veteranski centar koji će se zvati Veterasnko veslo, a što će sve u njemu biti još ne znamo jer to ovisi o svima nama, odnosno, koliko uspijemo skupiti, toliko ćemo i uložiti, kazao je Dražen.

Dodao je i kako je cilj tog centra ranjivim skupinama omogućiti da tamo provedu kvalitetno vrijeme na Banovini koja je potpuno uništena i razorena u katastrofalnom potresu 29. prosinca 2020. godine.

Velike zahvale upućene su predsjedniku Gradskog vijeća Darku  Bekiću i, naravno, domaćinu današnjeg događaja, gradonačelniku Grada Velike Gorice Krešimiru Ačkaru.

Martin Cruickshank kazao je da je iz Škotske došao u Hrvatsku prije 30 godina i da se nada da će uspješno proći divlji Atlantik koji nije svakoga poštedio, odnosno, pojašnjava kako nisu svi koji su se uputili na ovako veliko putovanje uspješno došli nazad u svoju domovinu.

-Veselim se vidjeti vas sve ponovno i hvala vam od srca, kazao je Martin.

Werner Ilić je poručio kako vjeruje da će on i Martin uspješno izvršiti ovu veliku zadaću jer su hrvatski vojnici uvijek uspješno odradili sve svoje zadaće jer da nisu, “danas nas ne bi bilo tu gdje jesmo”, kazao je.

državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić govori kako je još tijekom proljeća primio dvoje hrabrih veslača i kako mu se već u početku činilo pomalo neobično da imaju tako veliku i hrabru želju, ali da su zajedničkim snagama pripremili ovaj pothvat i kako ih čak i Ministarstvo snažno podupire.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar također je poručio koliko je ponosan i zahvalan što će se hvale vrijedna inicijativa uskoro provesti u djelo i to, vjeruje, s pozitivnim uspjehom.

-Kada je bilo najteže, pokazali ste veliko srce u obrani Domovine, a danas, s vremenom, pokazujete što su heroji u miru, vodeći računa o ekologiji, o očuvanju oceana i vodeći računa o onima koji su najviše stradali prije točno godinu dana na našoj Banovini, govori gradonačelnik Ačkar.

-Želimo vam mirno more, želimo vam miran ocean i sigurni smo da ćete doći do svojeg cilja i da ćemo se za nešto više od 90 dana veseliti vašem uspjehu, dodaje.

Koliko je cijela inicijativa i pothvat opasan govori i činjenica da njih devet koji su odlučili učiniti isto, nikada nisu pronađeni i zauvijek su izgubljeni u Atlantskom oceanu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime