FOTO Protiv nuklearnog otpada u općini Dvor borit ćemo se svim silama!

1006

Uoči sjednice Općinskog vijeća Dvor na kojoj će se, između ostalog, raspravljati o Nacionalnom programu i upoznavanju s planiranim aktivnostima uspostave Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, održana je pressica “Ne nuklearnom otpadu” u Petrinji.

Niti mjesec dana od posljednje pressice, nakon koje su se sastali resorni ministri zaštite okoliša i energetike Hrvatske i Slovenije i odlučili da će se ići na samostalno odlagalište na lokaciji Čerkezovac, ponovno se o tom problemu raspravljalo. Odvjetnica i konzultantica grada Petrinje Snježana Drvodelić ispred građanske inicijative Zelena Banovina poručila je da su u više navrata isticalo da je važno napraviti kvalitetnu studiju utjecaja na okoliš prije samog odabira lokacije zbrinjavanja otpada.

“Da su napravili kvalitetnu studiju utjecaja na okoliš vezano za odlagalište u Čerkezovcu vidjeli bi da ta lokacija niti malo ne odgovara. To je kao prvo – seizmološka situacija na tome odlagalištu, zatim ti kriteriji koji se tiču zaštite rijeke Une i zaštite prirodnog okoliša tamo ni po čemu ne odgovaraju. Ja sam uvijek govorila da je ta lokacija na Moslavačkoj gori daleko pogodnija već iz razloga što se tamo već dugi niz godina nalazi Petrokemija koja i sama ima svoga otpada koje se treba zbrinuti na odlagališta gdje se zbrinjava radioaktivni otpad. Nekakvi politički razlozi su odmah maknuli Moslavačku goru, sjećate se da je saborska zastupnica još dok je bila gospođa Petir aktivno lobirala da se ništa u onome kraju od kud je ona, ništa ne zbrinjava što bi moglo na bilo koji način ugroziti život stanovništva”.

Drvodelić je prozvala stručnjake jer se nisu aktivirali i sami napravili neovisnu studiju na okoliš već čekaju da Vlada pronađe svoje stručnjake koji će to učiniti.

“Žalosno je da se ide protiv čitavoga ovog kraja na način nekakav oportunistički, koji je potpuno u suprotnosti sa svim stručnim pokazateljima. I žalosno je to da nitko od stručne javnosti nije uključio u tu raspravu i da se čeka da Vlada naruči nekakvu studiju koja će vjerojatno biti po nekim njihovim kriterijima složena da bi se bilo tko od stručne javnosti u tome segmentu očitovao”.

Prostorni plan još treba odobriti Sisačko-moslavačka županija i općina Petrinja, a nakon toga će biti jasni sljedeći koraci, rekla je odvjetnica i konzultantica Drvodelić i najavila:

“Hrvatska je članica Europske unije, Europa traži da se to posloži kako treba i u slučaju da, kad iskoristimo ovaj pravni put jer je takav pravni put i Europska unija počiva na legalnosti, kad iskoristimo te sve moguće pravne instrumente, borit ćemo se u Europi”.

Vrlo malo i kratko spominje se institucionalni otpad. Ne znamo koje su to količine i o čemu se radi, rekao je koordinator petrinjskog gradonačelnika za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom Mladen Klasnić osvrćući se na objavu odluke ministra Ćorića te naglasio:

“Puno veće količine su otpada koji sadrži radioaktivne sastojke, a nalazi se na odlagalištu. Tu su sad i pitanja ulaganja sredstava, koliko će koštati zbrinjavanje takvog otpada na nekoj drugoj lokaciji umjesto da se taj otpad zbrine na lokaciji na kojoj trenutno i je? Postavlja se pitanje što se radi s tim otpadom na tim lokacijama – onda taj otpad nije adekvatno zbrinut. Vjerojatno, ako se traži lokacija na Trgovskoj gori”.

Klasnićeva uža specijalnost je opasni otpad. Vojni staž za vrijeme rata stekao je upravo u Čerkezovcu, a o objektima koji se tamo nalaze kaže:

“To nisu objekti koji su adekvatni. Znači, to je kao da mi kažemo da ćemo napraviti tvornicu u objektu stare vojarne Lađarska u Sisku. Tamo je objekt, ali kolika treba ulaganja!? Možda to sve treba porušiti i krenuti ispočetka! Jedini argument koji se spominje za Trgovsku goru je da je ono najmanje podložno u Hrvatskoj. Ako je to najjači argument, onda nazdravlje! Vjerojatno je po meni, osobno, dobar argument za državu i što će vrlo malo davati za stanovnike koji su uokolo tog odlagališta, dakle vrlo malo novaca će davati za rentu. Zašto? Zato što ima malo ljudi, tu ima vrlo mali broj ljudi. Pa gdje je onda najbolje staviti, tu staviti i na tom području”.

Klasnić ističe da se želi pridobiti lokacija za odlagalište nuklearnog otpada, između ostalog, i zakašnjelom edukacijom stanovnika.

“Tko je educiran tamo u općini Dvor? Da pitate ljude što oni znaju o odlaganju otpada, koje vrste otpada, što će sve gore biti, koliko to košta, koja je procedura bila, to vi ne znate! Navodno će se tek sad ubuduće ići sa edukacijom. Mi smo unaprijed dodijelili lokaciju, sad ćemo nakon toga napraviti studiju utjecaja na okoliš, koja će dovesti do toga onako laganim kanaliziranjem da to bude prihvatljiva lokacija. Ostali su se lagano isključili i svoje terene proglasili parkovima prirode i nacionalnim parkovima”.

Vlada napada Sisačko-moslavačku županiju nuklearnim smećem i otpadom, poručio je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović i obratio se građanima:

“Iz napada u napad se ide da nema nikakvih drugih rješenja osim da Sisačko-moslavačka županija bude rješenje svih mogućih problema koje imamo oko svih vrsta otpada. Građani Sisačko-moslavačke županije i građani koji su upoznati malo više, za budućnost moraju znati da ćemo živjeti u besperspektivnom području. Građani moraju znati da sve manje imamo onog što bi trebali imati, a to je zdravog života, ekološke proizvodnje i svega onoga što moramo kroz taj mali segmet gospodarstva koji je ostao u Sisačko-moslavačkoj županiji, iskoristiti vodu i pitomi kesten i sve predispozicije za ekološku proizvodnju kroz tu zadnju, posljednju šansu da nešto radimo, da nešto proizvodimo i da kroz taj proizvod imamo budućnost”.

Odgođenu sjednicu Općinskog vijeća Dvor na kojoj predstavnici Fonda za financiranje razgradnje NEK trebaju govoriti o Nacionalnom programu i upoznavanju s planiranim aktivnostima uspostave Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, Dumbović je opisao kao priču za medije kojom žele zbuniti građane.

“Kad pričaš priču, lažeš petljaš, možda i kradeš, a kad sve to skupa radiš, onda je pitanje što si spreman napraviti prema svom narodu, da ga ubiješ na način da mu doneseš par milijuna nečega i reći ‘vi sad ste sretni jer ćete dobiti cestovnu infrastrukturu’. To je sramota! Sramota je da su svi prošli, uključujući našeg župana na Kestenijadi i 30 tisuća ljudi je prošlo. Ma tko će ti proći? Pa nemaš više ni kestena! S druge strane, svaka čast Sisačko-moslavačkoj županiji i Moslavini. Petirka se izborila i prebacili su u istu županiju preko Kupe. Netko je lijep i pametan, a netko će biti nečija budala. Nas se priprema da mi budemo: neprihvatljivo područje za život, da nismo perspektivni, da se moramo seliti odavde i da smo kolonija za eksploatiranje. Ovaj dio je kolonija za eksploatiranje, kakvu god hoćete, da budemo destinacija nuklearnog otpada, da netko nekad dobije neku renticu, i s druge strane smo kolonija da bogatstvo naših šuma netko odvozi i da razvijamo razvijene, a mi ostajemo nerazvijeni. To je definicija naše pokvarene države”.

Petrinjski gradonačelnik uzda se u brojnost udruga za borbu protiv ekoloških onečišćenja za spas sisačko-moslavačkog kraja. Za kraj recimo da će se sjednica Općinskog vijeća Dvor održati, umjesto u petak, u ponedjeljak 21. listopada.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime