FOTO Radovi na crkvi u Kravarskom privode se kraju

280

Crkva Uzvišenja Sv. Križa Kravarsko simbol je stradanja petrinjskog potresa na području Zagrebačke županije, a nakon što je oštećena u potresu morala je biti srušena do temelja. Time je potpuno narušen duhovni simbol Kravarskog, ali i Vukomeričkih gorica.

U nastojanju da se čim prije izgradi novi duhovni simbol, potpuno identičan onom koji je stradao u potresu, Zagrebačka županija je, temeljem Javnog poziva za financiranje troškova saniranja šteta i obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom za izgradnju nove crkve, za izgradnju nove crkve dodijelila 1,4 milijuna eura, dok je naknadno, porastom troškova, odobreno još 250 tisuća eura. Preostali dio troškova osiguran je od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Radovi na crkvi sv. Križa privode se kraju, a jutros ih je obišao župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić:

– Zagrebačka županija osigurala je sredstva za izgradnju nove crkve, što smo kroz primjereni rok uspjeli i ostvariti. Od travnja prošle godine dogovorili smo obnovu 75 javnih objekata, navodi župan Stjepan Kožić referirajući se na obnovu nakon potresa na širem području županije.

– Dodatno ćemo još financirati izgradnju ove crkve sa 250 tisuća eura. Želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali u izgradnji ovog objekta te svim žiteljima s ovog mjesta čestitam blagdane povodom nadolazećeg Uskrsa, zaključio je župan.

– Župnu crkvu u Kravarskom uspjeli smo u godinu dana dovršiti, a od dobivanja dozvole za izgradnjom do danas prošlo je godinu dana i tri mjeseca, govori načelnik Općine Kravarsko Vlado Kolarec dodajući kako se očekuje da će se već sljedeće nedjelje održati prva sveta misa.

– Nije bilo lako i malo ljudi je vjerovalo u to da ćemo crkvu uspjeti izgraditi, ali odbor za izgradnju crkve vjerovao je u to, a zahvaljujući velikoj pomoći taj cilj smo uspjeli i realizirati, govori Kolarec pohvaljujući tempo izvedbe radova. Ujedno je dodao kako vjeruje da će svi objekti nakon potresa, koji još nisu obnovljeni, biti sanirani i dovedeni u stanje prije potresa.

Župnik Siniša Blatarić također je zahvalan na obnovi ove crkve koja predstavlja duhovni simbol ovog kraja te je dodao kako vjeruje da će prva misa doista biti na Bijelu nedjelju, kada će biti i samo posvećenje nove crkve.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime