FOTO S ciljem veće prevencije, Sisak obilježio Dan crvenih haljina

90

Diljem Hrvatske jučer se obilježavao Dan crvenih haljina s ciljem podizanja svijesti o prepoznavanju simptoma i prevencije eventualnog moždanog udara kod žena, od kojih svaka peta ima velike šanse za dobivanjem moždanog udara.

Dan crvenih haljina sinoć je obilježen i u Sisku gdje je održano edukativno predavanje i zajedničko druženje sisačko-moslavačkih žitelja.

Mato Fofić, predsjednik županijske skupštine SMŽ, kazao nam je kako Županija na čelu sa županom Ivan Celjakom daje bezrezervnu podršku, a posebice kada su žene u pitanju.

-Jedan od najvećih uzroka smrti kod žena je upravo možda udar, bog čega Županija ulaže i ulagat će sva moguća sredstva za prevenciju moždanih udara i ostalih nedaća koje mogu zadesiti i koje pogađaju naše žene, govori nam Fofić.

Nela Šabanović Vidić, doktorica i voditeljica neurologije u Općoj bolnici Sisak, također je poručila koliko je svjesnost o ovakvom problemu bitan.

-Odaziv je kao i uvijek velik, a crvenim haljinama želimo osvijestiti karakteristike i lakše prepoznavanje moždanog udara kod žena. Moždani udar nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i doista nedovoljno liječen, govori nam doktorica.

Na edukativnom predavanju govorilo se o prevenciji moždanog udara, ali i u slučaju da se dogodi, kako najbolje postupiti i pravovaljano reagirati.

Doktorica Šabanović Vidić dodala je kako od 2019. godine Hrvatsko neurološko društvo bilježi pojedine pomake koji se ipak odnose po prostoru gdje živite, dok Sisačko-moslavačka županija nažalost još uvijek ne bilježi pomak na bolje kada je u pitanju smanjenje moždanih udara kod žena, no doktorica se nada da će to ipak kroz budućnost, ovakvim akcijama kao što sinoćnja, biti u većem broju i boljem rezultatu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime