FOTO Sisački gimnazijalci će nastavu pohađati u zgradi Sisačko-moslavačke županije

Dok njihova matična zgrada ne bude obnovljena, gimnazijalci će u školu ići u prostorije koje su u vlasništvu županije

401

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak danas je u Sisku, u zgradi u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije, s ravnateljem sisačke Gimnazije Božidarom Dujmićem potpisao Sporazum o korištenju poslovnog prostora i opreme u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije za potrebe Gimnazije Sisak.

Objekt je prenamijenjen za potrebe Gimnazije Sisak, a donedavno su u toj zgradi bili županijski uredi uključujući i ured župana.

U početku dogovora o prenamijeni prostora bilo je rečeno kako će to biti to moguće tek u veljači sljedeće godine, međutim, cijeli proces je znatno ubrzan kako bi srednjoškolcima bilo omogućeno prikladno pohađanje nastave.

-Učenici su nam na prvom mjestu i učenici nam moraju biti na prvom mjestu, poručio je župan.

Ove godine u sisačku gimnaziju upisano je 372 učenika, a objekt koji je stavljen na raspolaganje, posjeduje deset veliki učionica te još dvije manje učionice za održavanje jezične nastave.

-Imamo osiguran prostor za ravnatelja i djelatnike gimnazije kojih je sveukupno 51, dakle osigurana je zbornica. Što se tiče matične zgrade gimnazije izrađen je elaborat koji je pokazao da je potrebna obnova treće razine u iznosu od 25,7 milijuna kuna.

Pokrenut je postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije za izradu obnove uz, kako dodaje župan, proširenje postojeće zgrade kako bi ona mogla primiti veći kapacitet učenika srednje škole.

-Ono što je potrebno naglasiti je da smo dogovorili donaciju od milijun eura od strane Privredne banke Zagreb za sanaciju štete na zgradi Gimnazije Sisak, dodao je Ivan Celjak.

Ove godine u prve razrede osnovnih škola upisano je više učenika no što je to bilo prošle godine, odnosno 1263 učenika, no ukupan broj učenika je znatno manji.

Božidar Dujmić, ravnatelj Gimanzije Sisak, zahvalio je županu u svoje ime, ali i u ime svih učenika koji će od današnjeg dana slušati nastavu u novim prostorijama.

Ravnatelj je kazao kako im je osiguranjem prostora napokon omogućeno da nastavu održavaju uživo, što nije bio slučaj sve otkako je potres pogodio to područje.

Sada je, kako je naveo, pohađanje nastave u prostorima škole omogućeno i gimnazijalcima, ali i polaznicima srednjih strukovnih škola, što će uvelike učenicima olakšati usvajanje potrebnog gradiva, ali i dobro doći nakon dugog perioda izolacije zbog pandemije.

Župan je podsjetio kako je tijekom potresa oštećeno čak 27 obrazovnih objekata. Neki od objekata su imali manja oštećenja koja su sanirana u vrlo kratkom periodu, dok je ukupno osam objekata imalo veća oštećenja na koja je potrošeno šest milijuna kuna.

Dodao je i kako trenutno ne raspolažu točnom brojkom koliki je iznos potreban kako bi se sve škole obnovile, no kada se napravi točna procjena moći će se izračunati i cjelokupni trošak.

Pojasnio je i kako je u cilju bilo svoj djeci s područja Petrinje, Gline i ostalih potresom pogođenim područjima osigurati polazak u njihove matične škole zbog čega su i napravljeni sigurnosni koridori kojima će se školarci moći kretati pri odlasku do svojih škola.

Jedna od učenica ukazala je na nadu da će ova školska godina biti mnogo bolja od prethodne te da će u novoj zgradi biti sigurni od potresa.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime