FOTO “SOELA” Najava izložbe i utrke solarnih automobila

573

Već tradicionalnu, devetu po redu Utrku solarnih automobila organizira Tehnička škola Sisak i Sisačko-moslavačka županija. U sklopu SOELA-e svaka natjecateljska ekipa, odnosno škola, mora napraviti solarni automobil od istih zadanih tehničkih komponenti te u okviru redovnog nastavnog procesa zajedno sa svojim mentorima projektirati oblik solarnog automobila i ugraditi zadanu opremu.

Međunarodnu utrka solarnih automobila SOELA 2022, koja će biti održana od 9. do 11. lipnja u Sisku, najavili su na konferenciji za medije u privremenom prostoru Regionalnog centra kompetentnosti sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović. Ovogodišnja će utrka okupiti predstavnike sedamnaest škola i jednog fakulteta. Cilj projekta je razvoj inovativnih izvannastavnih aktivnosti, primjena obnovljivih izvora energije za napajanje vozila te poticanje specifičnih znanja kako bi učenici bili konkurentniji na tržištu rada.

-Ove godine SOELA ima međunarodni karakter jer su nam sudjelovanje potvrdili naši prijatelji iz Posušja, a čekamo i potvrdu iz Slovenije iz Krškog, pojasnio je župan.

Dodao je i kako je ova tehnička škola najbolja tehnička škola u Hrvatskoj, a ovakva organizacija izložbe je jedan od pokazatelja kako se radi i na koji način učenici stječu svoja znanja.

-Drago mi je da smo danas u ovom prostoru u kojem se nalazi 90 % opreme, koja je stigla za Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole Sisak za elektroniku i računalstvo, kazao je župan sa zadovoljstvom objavio kako je provedena javna nabava za konstrukcijsku obnovu bivše vojarne u Lađarskoj ulici u Sisku te da se ovog ljeta očekuje početak radova na konačnoj uspostavi Regionalnog centra kompetentnosti.

-Teorijska znanja primjenjuju u praksi pri izrade robota, vozila i izrade videoigara, dodao je župan i pozvao sve zainteresirane da dođu pogledati izložbu, ali i utrku, automobila.

Ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović dodao je kako će se ovogodišnja, šesta izložba po redu, održati na Korzu u Sisku, a najavio je i gostovanje Tesla kluba iz Zagreba.

-Kada smo počeli s ovim projektom u Hrvatskoj niste mogli kupiti niti jedan električni automobil, a danas možete kupit što god hoćete, pojasnio je ravnatelj.

U petak, 10. lipnja će, od 10:00 do 14:00 u pješačkoj zoni u Sisku biti postavljena uobičajena izložba električnih, hibridnih i solarnih automobila, s revijalnim vožnjama za građanstvo, a radi se o 19 vozila jedanaest izlagača.

U subotu, 11. lipnja u 9:30 utrka će biti svečano otvorena na prostoru ispred Hotela Panonija, a potom slijedi start utrke solarnih automobila ulicama Siska prema pravilima u dvije kategorije.

Martina Mikac iz 4. e razreda, smjer za ekološkog tehničara, poručila je kako se ovaj događaj očekuje pune dvije godine.

Pojasnila je kako je odlazak u Španjolsku, gdje je odrađivala praktični dio i usvajala brojna znanja vezana uz svoju struku, bio najbolje iskustvo u životu te kako joj je pruženo puno kvalitetnog sadržaja koji će joj dobro doći u budućem radu.

Mihael Ećinović osposobljava se za tehničara za razvoj videoigara, a sudjelovao je praktičnom osposobljavanju u Italiji.  Rekao je da su tamo naučili kako popravljati računala, postavljati nove Windowse, servirati printere i mnogo toga još.

Deni Baltić je Tehničar za računalstvo radi na izgradnji jednog od solarnih automobila, a poručio je kako je na izradi i dizajnu započeto već početkom godine te kako se radi svaki dan po velik broj sati.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime