FOTO Svečano otvorenje kušaonice sira Ivekov kutićek

170

Jutros je svečano otvorena kušaonica sira OPG-a Romine Zadravec koja je pojasnila kako priča oko OPG-a počinje još prije stotinjak godina kada su se djedovi i bake bavili istom proizvodnjom kojom se i oni danas bave.

Zagrebačka županija je bespovratnim sredstvima sufinancirala je ovu investiciju putem Mjere 4. Ulaganje u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti i usluga na ruralnom području, a u ime županije novosagrađenu i opremljenu kušaonicu obišao je i župan Stjepan Kožić.

Još 2008. godine pokrenuto je gospodarstvo time što je izgrađena nova štala za ukupno 24 muzne krave, a potom 2009. godine dobivanjem mjere za opremanjem mini sirane, čime su ostvareni uvjeti za preradu mlijeka na obiteljskim gospodarstvima.

-Od tada pa sve do danas Zagrebačka županija nas prati u svim našim projektima. Javljamo se na sve natječaje i svake godine pronađemo nešto i izaberemo iz njihovih mjera što nam koristi, poručila je Romina Zadravec.

Za kušaonicu sira, koja je s današnjim danom svečano otvorena, iz OPG-a su se 2018. godine javili na mjeru mjeru za pokretanje poljoprivredne djelatnosti te dobili sredstva u visini od 50 tisuća eura za građevinske radove kušaonice, a kasnije, putem Javnog poziva Zagrebačke županije su dobili sredstva za unutarnje uređenje prostora.

Kada je riječ o cijenama te rastu cijena, Romina je objasnila, kako nastoje ne dizati cijene mliječnih proizvoda, no ukoliko rastu cijene svega, tako će morati i cijene sireva.

Pojasnila je kako trenutno proizvode, i to po principu od polja do stola, dvadesetak vrsta sireva, a najviše proizvode svježi sir i vrhnje. Osim toga u ponudi imaju jogurte, maslace, dimljene sireve, skute, polutvrdi sir te mnogo toga još.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić ukazao je na to kako smatra da je najvećim dijelom za današnji uspjeh i otvaranje sirane zaslužan uporan rad i trud, a tek onda, djelomično, osigurane potpore i sufinanciranje.

No ipak ističe kako bi bez potpore županije put možda bio znatno teži te kako smatra da je ova kušaonica iznimno kvalitetna zbog čega će predstavljati značajnu konkurenciju na tržištu, u čemu je pridonijela i županija samim time što je pružila sredstva za boljim ostvarenjem i realizacijom sna svakog poljoprivrednika, a to je da otvori svoj prostor u kojem će prodavati i predstavljati proizvode.

Župan je kazao kako je Zagrebačka županija druga po obiteljskim gospodarstvima koja imaju nositelje gospodarstava mlađe od 40 godina.

Tijekom prošlih godina osigurano je bespovratnih potpora u iznosu 34,3 milijuna kuna, a za razvoj ruralnih prostora osigurano je još 21,1 milijun kuna.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak poručio je kako je ovo jedan od lijepih primjera mladih gospodarstava i poruka kako vrijedan rad može rezultirati dobrim rezultatima.

Ulaganjem 50 tisuća eura u siranu dajemo za primjer kako Hrvatska, kao članica Europske unije, baštini sva sredstva koja su joj na raspolaganju i ulaže u razvoj malih gospodarstava.

-Ukupna omotnica za buduće programsko razdoblje iznosi oko pet milijardi eura, što su velika sredstva, poručio je Majdak.

Naglasio je i kako je mljekarstvo jedan od sektora koji je iznimno pogođen trenutačnom krizom, točnije povećanjem cijena energenata, ali i drugih sirovina.

-U tom segmentu ministarstvo je predložilo dodatnu potporu koja sada ide na javno savjetovanje, poručio je Majdak.

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime