FOTO U Domu za starije Sisak otvoren Odjel za fizioterapiju Alzheimerovu demenciju

252

U Domu za starije i nemoćne osobe Sisak danas je otvoren novi prostor Odjela za fizioterapiju i Odjela za Alzheimerovu demenciju i ostale demencije.

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak poručio je kako je nakon potresa oštećen i Domu za starije i nemoćne osobe Sisak, ali na sreću konstruktivni elementi su bili dobri tako da su se korisnici odmah nakon potresa mogli vratiti u svoje sobe, no svejedno je bila potrebna obnova.

-Međutim bila je potrebna nekonstruktivna obnova pa je tako za obnovu izdvojeno 330 tisuća kuna. Međutim nismo se htjeli zaustaviti na tome, željeli smo osigurati svim korisnicima doma još bolje uvjete i još bolje usluge pa smo tako uredili ured za fizioterapiju i dio za Alzheimerovu demenciju i ostale demencije, pojašnjava Celjak dodjaući kako su sada na raspolaganju potpuno novi uređaje kako bi korisnici  imali što kvalitetnije usluge.

Osim ovog projekta očekuje se i obnova fasade i svih drugih potrebitih dijelova, a taj projekt bit će u vrijednosti od oko 8,5 milijuna kuna.

-I dalje ćemo proširivati kapacitete doma, a iduće godine krećemo s natječajem za prenamjenu zgrade Doma za starije Sisak ispostava Kutina, a proširenje kapaciteta planira se i u Petrinji, pojašnjava župan.

Ravnateljica doma Ružica Čakširan poručuje da je jako sretna zbog otvaranja doma jer je to jedan značajan nadstandard koji se ovog trenutka nudi.

-Do sada smo imali jednu malu prostoriju za pružanje usluga fizioterapije, a gotovo svih 240 korisnika doma i 50 korisnika dnevnog boravka treba takvu vrstu usluge. U toj maloj prostoriji bila su svega tri ležaja, a sada je tu, osim potpuno novih uređaja i aparature, ukupno osam novih ležaja, pojašnjava ravnateljica.

Jedna od korisnica Doma za starije Sisak Ivana Čopković kazala je kako je bila potpuno nepokretna i trebala je tuđu pomoć, ali nakon terapija koje su joj pružili domu ona danas može sve obavljati potpuno samostalno.

Fizioterapeutkinja Snježana Glavan koja godinama radi u Domu za starije Sisak i pomaže brojnim korisnicima, kako stati na noge, tako i u mnogočemu drugome, pojašnjava što im je sve obnovom doma stavljeno na raspolaganje.

-Dobili smo nove parafinske kupke, laser, ultrazvuk, tri aparata za struju, soluks lampu, a imaju i prostora za vježbanje što im je prije bilo znatno ograničeno, pojašnjava.

Inače, ovaj projekt ‘Živimo s Alzheimerom’ posebno je značajan za ovu županiju jer je treća po redu u kojoj je broj oboljelih od demencije. Obnovom doma nastojalo se korisnicima omogućiti najbolju moguću skrb, a za to je bila potrebna prostorna prilagodba, odnosno povećanje kapaciteta u prostorima, a osim toga i educirati osoblje jer je sam pristup takvim osobama iznimno važan.

-Demencija je nažalost jedna progresivna neizlječiva bolest koja pogađa ne samo zaposlenike već i njihove obitelji.

Razlog tako velikom broju demencija u županiji je starost stanovništva, odnosno u Sisačko-moslavačkoj županiji velik je broj starijih osoba.

 

 

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime