FOTO U Letovaniću obilježena svečana obljetnica Dabrova

252

U Letovaniću je jutros obilježena 30. obljetnica osnutka 36. inženjerijsko-pontonirske bojne Hrvatske vojske „Dabrovi“ i gradnje „Mosta spasa“, pontonskog mosta kojeg su izgradili „Dabrovi“ i preko kojega je dvadesetak tisuća prognanih stanovnika Banovine i dijela Korduna prešlo na sigurnu obalu Kupe u Letovaniću.

Svim Dabrovima, svim Hrvatskim vitezovima, svima koji su svoje živote položili na oltar domovine položeni su vijenci, a prvi vijenac položio je župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak.

U ime Grada Siska počast je odao zamjenik gradonačelnice Marko Krička, a poginulim borcima počast je odala i Udruga Dabrovi ispred koje je bio Drago Matijašević, te koji je poručio kako mu je iznimna čast što je baš on odabran ispred Dabrova koji ukazuje na hvalu i vječnu slavu.

Vijence je u ime Općine Lekenik položio i Ivica Perović, a zajedničku molitvu poveo je đakon Vjeko Uvalić.

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak kazao je ove godine diljem županije obilježen niz važnih događaja i obljetnica povodom Domovinskog rata.

-Vi koji ste ovdje ste ovdje prisutni, a i vaši prijatelji suborci, koji su nažalost izgubili živote na putu ostvarenja naše slobode i neovisnosti, niste uništavali, niste palili, niste ubijali. Vi ste spašavali ljudske živote, kazao je župan.

-Vašim aktivnostima spašeno je dvadesetak tisuća ljudskih života s područja Banovine, dvadesetak tisuće Hrvata koji su protjerani iz svojih domova i koji su put u slobodu i spas potražili preko ovoj mosta, rekao je Ivan Celjak.

-I ne postoje riječi hvale kojima bi se mogli zahvaliti vam na svemu što ste učinili, ne postoje geste kojima bi pokazali koliko cijenimo sve to šte ste učinili tijekom Domovinskog rata, dodao je župan.

Ovaj važan događaj treba vezati uz drugi iznimno važan događaj za Sisak, županiju, ali i cijelu Hrvatsku, a to je oslobođenje Barutane, oslobođenje prve vojarne za vrijeme Domovinskog rata u Republici Hrvatske jer je nakon oslobođenja te vojarne započelo oslobođenje svih drugih vojarni diljem Hrvatske.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime