FOTO U Petrinji održana prezentacija edukativno-prezentacijskog centra Natura SMŽ

1569

U Petrinji je održana početna konferencija projekta održivi razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje edukativno-prezentacijskog centra natura SMŽ kojem je cilj povećanje privlačnosti odredišta prirodne baštine Sisačko-moslavačke županije, kao i razvoj javne svijesti o očuvanju bio-raznolikosti i prirodnih vrijednosti kako bi se potaknuo održivi razvoj i gospodarski rast.

 

Ukupna vrijednost ovog projekta koji sufinancira Europska unija je oko 17 milijuna kuna, uz prezentacijski centar koji predstavlja polazište informacija i znanja o prirodnoj baštini, izgradit će se još tri vidikovca i četiri informacijske točke na području Sisačko-moslavačke županije s ciljem promoviranja i povećanja atraktivnosti pojedinih područja prirodne baštine koje se nalaze na području ekološke mreže Natura 2000 i na području zaštićenih djelova prirode. Nositelji projekta je sisačko-moslavačka županija, a partneri u projektu su županijska razvojna agencija Simora, javna ustanova za upravljanje zaštićenim djelovima prirode Sisačko-moslavačke županije, čija je ravnateljica Dragica Vugić rekla više o projektu:

“Projekt je vrijedan 17 milijuna i 700 tisuća, od toga je bespovratno 14,5 milijuna, s tim što smo prije mjesec dana dobili odluku da smo dobili odluku da smo dobili maksimalni iznos od dva milijuna od ministarstva regionalnog razvoja, tako da nas za sada taj projekt košta samo 500 tisuća kuna. Koliko će biti na kraju, nadamo se ne puno više. Za nas je, za našu ustanovu je to izuzetno vrijedan projekt jer mi nemamo svoje prostore. Mi smo smješteni u Domu zdravlja i nemamo mogućnosti, ni infrastrukture, kao što imaju parkovi, nacionalni parkovi ili parkovi prirode kako bi što bolje interpretirali vrijednost prirodne baštine u našoj županiji. Tako da ćemo sada dobiti izuzetno puno sadržaja i posebno smo ponosni što će to biti baš tu u jednoj zgradi koja je izgubila svoju svrhu, koja je bila napuštena i dosta je blizu Zagreba i nalazi se negdje otrpilike naša županija u središtu Hrvatske. Tako da je dostupna svima i vjerujem da će biti prepoznata po svom sadržaju i da će biti posjećena, a mi ćemo imati jedan krasan prostor i mogućnosti da pokažemo i zaštitimo prirodu još bolje”.

Prezentacijski centar Natura Sisačko-moslavačke županije kojeg čine edukativno-prezentacijska zgrada, višenamjenska zgrada i edukativni park, novi je sadržaj koji za cilj ima predstaviti prirodnu baštinu Sisačko-moslavačke županije kroz edukativne i promotivne sadržaje široj javnosti uključivanjem inovativnih modela učenja i prezentiranja i uključivanjem prirode u turističku ponudu kontinentalne Hrvatske, pojasnio je župan Ivo Žinić.

“Vrlo vrijedan projekt koji sigurno ne bi bilo moguće realizirati da nije ove mogućnosti sufinanciranja bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije. Projekt vrijedan gotovo 17 milijuna kuna koji će biti izgrađen na području grada Petrinje, na području Zrinske gore i ovog djela naše županije gdje imamo vrlo bogatu prirodnu, ali i kulturnu baštinu gdje će ovaj centar, osim onog edukativnog segmenta, imati vrlo važnu ulogu i u razvoju turizma na ovom području u kojem će biti upotrjebljene najmodernije tehnologije, od one virtualne stvarnosti, određenih holograma, multimedijalnih dvorana gdje će doista posjetitelji moći doživjeti svu raskoš i vrijednost naše prirodne baštine i biljnog i životinjskog svijeta. Dakle, nešto što će doprinijeti razvoju turizma, na ovom dijelu županije, dakle između rijeke Kupe i rijeke Une, a omogućiti i vjerujem doprinijeti još bržem proglašenju zaštićenog dijela zrinske gore”.

Napomenuvši da je rok za dovršetak projekta rujan iduće godine, župan je na kraju izrazio uvjerenje kako s tim neće stati već će u budućnosti nastojati dodatno ga proširivati i razvijati, te od ove županije u konačnici – stvoriti atraktivnu turističku destinaciju.

[srizonfbalbum id=2921]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime