FOTO/VIDEO U selu Sibić podignut je spomen križ u zahvalu Hrvatima s Novog Zelanda

Postavljen simbol zahvale, duhovnosti i humanosti

342

Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje, prisustvovao je podizanju spomen križa u znak zahvale Hrvatima s Novog Zelanda koji su nakon potresa pomogli mještanima sela Sibić kod spomen dijela za hrvatske branitelje.

Boris Dražetić, predsjednik Zavičajno-braniteljske udruge Sibić naveo je kako treba pronaći načina kako se izdignuti u ovim teškim vremenima, a tim putem zahvalio se svima koji su sudjelovali u pomoći, a posebno gradonačelniku Grada Petrinje Darinku Dumboviću.

Vijest o potresu s katastrofalnim posljedicama u Petrinji i okolnim selima bila je u svim vijestima novozelandskih medija, a istog su se dana članovi Hrvatskog kulturnog društva organizirali te počeli prikupljati novčane priloge za pomoć stradalnicima.

Prikupljena donacija od 39 tisuća dolara proslijeđena je mještanima sela Sibić čime je direktno pružena pomoć čak 20 obitelji na tom području.

Veliki zagrebački prijatelj Hrvatskog kulturnog društva Dragutin Bajilo pokrenuo je inicijativu podizanja spomen križa u selu Sibić kako bi ukazao na zahvalnost i ljubav prema svima koji su se u akciju uključili i pružili zanemarivu pomoć u najtežim trenucima svima onima kojima je potres odnio krov nad glavom i onemogućio normalno funkcioniranje u daljnjem životu.

Gospodin Dragutin Bajilo, volonter iz Zagreba, istaknuo je koliko mu je zadovoljstvo što predstavlja jedan maleni kotačić u cijeloj divnoj akciji te kako je uspio spojiti daleki Novi Zeland s Domovinom.

Članovi kluba zajedno s obitelji Čurin pokrenuli su inicijativu kojom se nastojalo pomoći svim obiteljima kojima je pomoć najpotrebitija. Tim povodom Petar Čurin, čija obitelj zbog pandemije nije mogla ponovno otići na Novi Zeland. Doživjeli su potres u Zagrebu što ih je i potaknulo da sudjeluju i podupru akciju pomoći obiteljima iz sela Sibić.

-Križ predstavlja nadu za ovo selo, ali i za našu državu. Ponosan sam na ljude s Novog Zelanda koji su pomogli, ali i na volontere koji su napravili veliko djelo za budućnost ovog sela, rekao je Petar Čurin te dodao kako ovome nije kraj te kako će se i narednih godina nastojati pružati pomoć svima onima kojima je to potrebno. Također je najavio održavanje koncerta u povodu Dana državnosti kada se očekuje ponovno prikupljanje sredstava pomoći.

Gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović rekao je jedno veliko hvala svima koji su pokazali humani karakter i što su se odlučili doći u epicentar katastrofe i što su pružili ruku pomoći ljudima kojima ta pomoć treba. Dodao je kako nikada, kao sada, nije bila veća potreba za osjećajem zajedništva i želje za pomaganjem jedni drugima.

-Svi nosimo svoj križ, ali ovaj križ je križ ljubavi, humanosti, duhovnosti i svega onoga što čovjeka čini čovjekom. Kada pređete te tisuće i tisuće kilometara koje nas razdvajaju i pružite ovakvu pomoć, tada možemo biti samo zahvalni i neka nam vaša dobra djela budu poruka, zaključio je Dumbović obraćajući se svima koji su pomoć poslali s dalekog Novog Zelanda.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime