FOTO Županija predstavila dinamiku izvođenja radova na potresom pogođenom području

467

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, mag.iur. predstavnicima Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Sisak i Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije predstavio je projekte obnove u području zdravstva, obrazovanja, kulture, cestovne infrastrukture i dr., kako bi se poduzetnike i obrtnike upoznalo s dinamikom obnove vezano uz odaziv građevinskog sektora, a sve u cilju završetka projekata sukladno rokovima.

Sisačko-moslavačka županija na Fond solidarnosti prijavila je 68 projekata obnove, ukupne vrijednosti 698.506.218,47 kuna. Među njima su 20 projekata iz područja zdravstva, 11 iz područja obrazovanja, 9 iz kulture i 12 iz cestovne infrastrukture. Neke od njih su obnove zgrade Opće bolnice dr. Ivo Pedišić, Sisak, Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača, Doma zdravlja Sisak, Petrinja i ispostava Glina, Lječilište Topusko, četiri osnovne škole i sedam objekata srednjih škola, devet zgrada iz područja kulture.

Župan Ivan Celjak obrtnicima je predstavio dinamiku prema vremenu izvođenja radova:

Prvi kvartal 2022. – 8 projekata vrijednosti 7.613.597,94 kune, II kvartal 2022. – 19 projekata vrijednosti 405.896.185,53 kune i III kvartal 2022. – 13 projekata vrijednosti 184.230.616,30 kuna.

„Financijska sredstva za obnovu su osigurana, odlučili smo se za ovakav javan i transparentan pristup, kako bi sve poduzetnike i obrtnike iz građevinskog sektora upoznali s planom obnove i njenom dinamikom, kako bi se mogli pripremiti i prijaviti na natječaje. Želimo da na našem području obnova objekata u vlasništvu Županije i povezanih ustanova ide kontinuirano, želimo da se sukladno potrebama zapošljavaju ljudi i da se projekti završe u zadanim rokovima.“ – istaknuo je sisačko-moslavački župan te nadodao:

„Zato smo danas ovdje pozvali predstavnike Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Sisak i Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije, odnosno poduzetnike i obrtnike kako bi svi zaposleni u građevinskom sektoru na vrijeme imali informaciju o budućim gradilištima. Nemamo vremena čekati i mi ne čekamo, do završetka obnove za sve naše ustanove iz područja zdravstva, kulture, obrazovanja i socijalne skrbi osigurali smo uvjete da pružaju usluge građanima u zamjenskim, čvrstim i sigurnim objektima, a po završetku obnove imat će i bolje uvjete za rad nego su imali prije potresa.“- zaključio je župan Ivan Celjak.

ŽUPANIJA ĆE U SISKU GRADITI NOVU EKONOMSKU ŠKOLU – PO PRVI PUTA U POVIJESTI UČENICI ĆE POHAĐATI NASTAVU U SVOJOJ ZGRADI

Među navedenim projektima su i neki na koje se čekalo godinama, a koje je župan Ivan Celjak istaknuo poput Lječilišta Topuskog, koji će uz energetsku obnovu dobiti i dodatne sadržaje poput wellnessa kako bi se poboljšala turistička ponuda.

Jedan od ključnih projekata u Sisku je gradnja Ekonomske škole, po prvi puta u povijesti učenici Ekonomske škole Sisak nastavu će pohađati u vlastitoj zgradi, a neće više biti podstanari. Vrijednost izgradnje potpuno nove, moderno opremljene Ekonomske škole iznosi oko 60.000.000,00 kuna.

MENADŽERSKI PRISTUP UPRAVLJANJA FINANCIJAMA

Sisačko-moslavački župan sa suradnicima u prethodnih 8 mjeseci proveo je kompletnu reorganizaciju sustava, stabilizirao financije nakon što je zatekao manjak u blagajni od 51,5 milijuna kuna. Isključivom racionalizacijom poslovanja i menadžerskim načinom upravljanja, župan Celjak županijske financije doveo je do plusa, te je Županija godinu završila iz izvora 1.1. u plusu 774.901,79 kuna. Analitičari iz financijskih krugova ističu kako nitko nikada u povijesti sustava javne uprave u ovako kratkom vremenu to nije učinio.

Obzirom na funkcioniranje sustava jedinica lokalne i regionalne samouprave, iste su često opterećene kreditnim zaduženjima, dok se Sisačko-moslavačka županija krajem 2021. godine nije kreditno zaduživala, a plaće i sve obveze plaćaju se na vrijeme.

Ta stabilnost financija jamči i sigurnost građevinskom sektoru da će za izvršene radove, Županija moći podmiriti svoje obveze i da se dinamika radova može odvijati brzo.

ŽUPANIJSKE MJERE ZA RAZVOJ GOSPODARSTVA

Županija je pripremila mjere za razvoj gospodarstva i to namijenjene poduzetnicima koji ulažu i posluju na području Sisačko-moslavačke županije, a koji će svoje investicije moći realizirati uz 0% kamate. Sufinancirat će kamate kreditnih linija HBOR-a i to one koje su usmjerene na poduzetništvo mladih, žena i početnika, investicije privatnog sektora te obrtna sredstva. Sufinancirat će i kamate na zajmove HAMAG BICRO-a.

„Ustrojili smo u okviru postojećeg sustava središnje koordinativno tijelo koje će u rad uključivati sve županijske institucije i poduzetnici će sve informacije sada moći dobiti na jednom mjestu i osoba zadužena za suradnju s poduzetnicima, na raspolaganju je 24 sata.“ –istaknuo je zaključno župan Ivan Celjak.

Prisutni poduzetnici i obrtnici iskazali su zadovoljstvo budući je Sisačko-moslavačka županija jedina izašla s ovakvim konkretnim javnim pozivom prema zaposlenima u građevinskom sektoru, svjesni rokova koji su predviđeni za završetak obnove i s ciljem što kvalitetnije obnove.

Tihomir Babić, predsjednik HGK Županijska komora Sisak, poručio je kako je zadovoljan strateškom komunikacijom i isticanjem sektora gospodarstva. Također je pohvalio potez kojima se pravovremeno obavještava sve zaposlenike iz sektora građevine kako bi se na vrijeme pripremili prije intenzivnog početka radova.

Ivanka Čačić, potpredsjednica Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije, kazala je kako je lijepo čuti da će plaćanja biti redovita, što je od velike važnosti za male poduzetnika koji si ne mogu priuštiti rad bez naknade za to.

-Hvala na svakoj suradnji. Moram reći da su i ministarstva i županija jednako aktivni i svi pokušavamo staviti te poslove u prvi plan, uključujući i obrtnike i poduzetnike. HGK i Hrvatska obrtnička komora surađuju kako bismo zajednički bili jači i radimo na tome da bude među prvima. Nakon potresa se možemo dignuti samo tako da radimo zajedno, poručuje Ivanka

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime