FUCHS Nastava po C modelu u sedam županija

Moguće da i Zagreb prijeđe na online nastavu

875
Foto: Vlada RH

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u četvrtak da u ovom trenutku sedam županija nastavu izvodi po C modelu, a uglavnom su to sve dalmatinske županije, osim Zadarske, koja će na C model prijeći u ponedjeljak.

Još se prati stanje u Zagrebu te bi se moglo dogoditi da i Zagreb prijeđe na C model, no još nije donesena definitivna odluka, rekao je ministar Fuchs novinarima nakon sjednice vlade.

Sve su to županije u kojima je 60 ili čak 70 posto pozitivne djece, napomenuo je dodavši kako se odražava trend koji je u populaciji u pojedinim županijama, s iznimkom Istarske županije, koja je isto tako na C modelu, premda je tamo stanje, generalno gledano, puno bolje.

Virovitička županija s današnjim danom ima samo jednoga pozitivnog učenika pa ne vidim zbog čega bi ta županija sada trebala prijeći na C model, ocijenio je Fuchs i dodao kako se može očekivati da bi u ponedjeljak 11 županija mogle biti na C modelu.

Županije prelaze na modele kako je ranije već dogovoreno

Najavio je kako će pratiti stanje i vidjeti hoće li se taj model praćenja nastave produžiti i nakon uskršnjih blagdana još tjedan dana ili će se stanje popraviti pa će se napraviti isto onako kao što je bilo i za božićne blagdane.

Izuzme li se Zagreb ukupnoga broja pozitivnih učenika, naglasio je, onda je u ovih deset županija 726 pozitivnih učenika, u odnosu na 106 pozitivnih iz ostalih 10 županija. Istaknuo je kako je rasprostranjenost virusa različita među županijama te se zato prati stanje, a županije prelaze na modele kako je ranije već dogovoreno.

U Zagrebu, napomenuo je, nekoliko škola kontinuirano radi po različitim modelima jer su u nekim školama smještene škole stradale u potresu pa se nastava izvodi po A i B modelu, a C do sada nismo imali.

Ostanu li brojevi ovako visoki po incidenciji kao zadnjih nekoliko i Zagreb će prijeći na C model izvođenja nastave, o čemu će se odluka donijeti u petak, rekao je Fuchs.

Maturanti će ići u školu koliko god to bude moguće

Na pitanje slaže li se s onim što će u petak o školama predstaviti predsjednik Vlade Andrej Plenković, Fuchs je odgovorio kako je predsjednik vlade obaviješten o svim modelima. “Nije on rekao ništa drukčije od onoga što vam ja iznosim cijelo vrijeme”, rekao je i dodao da je stav i ministarstva i vlade da nema alternative nastavi licem u lice.

Naglasio je kako cijelo vrijeme pokušavaju, koliko je god moguće dugo, održavati nastavu na taj način, a ne ugroziti stanje.

Ministar smatra da ne bi bilo u redu inzistirati da djeca na nastavu idu licem u lice u Primorsko-goranskoj županiji, koja u ovom trenutku ima 234 pozitivna učenika, odnosno 0,83 posto, za razliku od Virovitičko-podravske županije koja ima 0,01 posto pozitivnih učenika.

Naglasio je da se praznici neće produživati. Produžite li praznike, u tom razdoblju djeca ne bi učila, ne bi bilo nastave i puno je prihvatljivije prijeći na C model jer se nastava i dalje održava, objasnio je Fuchs.

Produžuju li se praznici, dio gradiva koji se kroz to vrijeme trebao ispredavati mora se negdje inkorporirati, napomenuo je dodavši kako bi onda bilo subotom ili bi trebalo produžiti školsku godinu.

Na pitanje što će biti s maturantima, rekao je kako maturanti u svim županijama idu u školu jer C model održavanja nastave znači da su u školi djeca od 1. do 4. razreda i maturanti, odnosno svi učenici završnih razreda.

Maturanti će ići u školu koliko god to bude moguće, rekao je ministar i izrazio nadu da neće biti općega lockdowna.

Izostanak maturanata s nastave imao bi implikacije na održavanje državne mature i zbog toga maturante maksimalno držimo u školi, naglasio je Fuchs.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime